Het ‘slechte feminisme’ van Roxane Gay

0
140

Roxane Gay is een vertegenwoordigster geworden van wat in de USA reeds de 4e feministische golf wordt genoemd: de idealen blijven koesteren, alert blijven op seksisme en dit blijven bespreken en bestrijden, maar tegelijkertijd vrouwen accepteren die een andere keuzes maken dan het geijkte Feministische Perfecte Leven en vooral ook: vrouwen een stem geven die voorheen werden overgeslagen.

Cupcakes bakken
Ben je ‘minder feministisch’ als je ook kunt genieten van vrouwelijke dingen, als mode, baby’s en geurkaarsen? Volgens Gay niet: zij predikt acceptatie van jezelf en anderen, maar met het ondersteunen van feministische idealen en tegelijkertijd doen waar je zin in hebt, zoals vrouwenseries kijken, glossy’s lezen en cupcakes bakken, of aan auto’s prutsen, ook al kan ze dat zelf helemaal niet. Daarover schrijft ze in haar essaybundel ‘Bad Feminst’.

‘Als vrouw schiet ik tekort. Als feministe schiet ik tekort. Het zou niet eerlijk zijn tegenover échte feministes als ik me zomaar de kwalificatie “feministe” zou aanmeten. Als ik al feministe ben, dan een vrij slechte. Ik ben een vat vol tegenstrijdigheden. Maar liever een slechte feministe dan helemaal geen feministe.’

Seks en obese
Ook vertelt Roxane openhartig over haar persoonlijke worstelingen met seksualiteit en obesitas. Toen ze 12 jaar oud was, werd ze verkracht door een groep jongens. “Ik at en at tot mijn lichaam een fort werd. Als ik maar groot genoeg werd zouden jongens niet meer naar me kijken en voelde ik me sterk.

Het F-woord
Roxane maakt onderscheid tussen feminisme en Feminisme. Die met de hoofdletter is een ideaal, het enige echte feminisme. Ze ziet echter dat dat al te vaak uitgaat van blanke, slanke, hoogopgeleide hetero-vrouwen. “Donkere vrouwen, lesbiennes en transgendervrouwen moeten beter in de feministische beweging worden opgenomen. Vrouwen uit deze groepen zijn keer op keer schandalig in de steek gelaten door het feminisme met een hoofdletter F.”

Liever slecht
Ze wil uit de hokjescultuur en wil inclusie in de breedste vorm. Roxane houdt zelf van Hollywood-cultuur en niet van auto’s, wat volgens haar van de Feministes wel zou moeten. Haar credo: ‘een feministe is immers ook maar mens en al houdt het voorgaande in dat ze een slechte feministe is, dan is ze ‘liever een slechte feministe dan helemaal geen feministe’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here