5 ondernemerslessen voor starters

0
722

Caroline Ceniza-Levine schrijft naar aanleiding van het rapport over bedrijven die vrouwen hebben een paar van haar ondernemerslessen op die ze graag had willen weten toen zij begon. Hier een kort verslag van dat artikel aangevuld met wat lessen die ik zelf heb moeten leren in mijn ondernemerschap.

Geld is belangrijk

Winst of zelfs omzet maken duurt langer dan je denkt. En klanten betalen nooit in het tempo dat jij graag zou willen. Dus zorg ervoor dat jouw cash flow goed is en dat je een gezonde reserve hebt. Anders heb je een prachtig bedrijf dat toch failliet gaat. En het is dus niet raar om een voorschot te vragen.

Marketing is geen sales

Alles moet er goed uit zien, de naam moet kloppen, de website moet op orde zijn. Allemaal marketing tools maar zorgen niet perse voor verkopen. Vraag om die opdracht, wees direct en seal the deal. Zonder verkopen geen bedrijf dus is verkoop belangrijker dan marketing.

Publiciteit is geen sales

Natuurlijk is het goed om publiciteit te hebben, het trekt immers potentiële klanten naar je toe. Maar publiciteit is gen verkoop. Kom in contact met die mensen en zorg dat ze kopen. Veel publiciteit is geen garantie voor veel verkoop.

Doen is een werkwoord

Veel ondernemers denken bij de start het meeste werk te hebben gedaan. Maar dan komt het werk pas! Tijdens het runnen van het bedrijf moet je al dat werk er nog bij doen en zodra je dat vergeet of even opzij schuift zie je meteen de verkopen zakken. Bezig zijn met publiciteit, marketing en dergelijke tijdens de ‘waan van de dag’ vraagt ijzeren discipline. En zou onderdeel van je dagelijkse routine moeten zijn. Immers zonder deze moeite geen vooruitzichten op nieuwe klanten en meer verkopen bij bestaande klanten.

De werkelijkheid is het belangrijkste

Natuurlijk is het handig om planningen te maken en aannames te doen. Maar niets kan de werkelijkheid vervangen. Feedback van je klanten is het allerbelangrijkste. Dus als het mogelijk is, maak een proto-type en verkoop dat. Want alleen als mensen ergens voor betalen krijg je feedback die waardevol is. Dus lanceer snel en klein en corrigeer tijdens het verdere proces.

Natuurlijk zijn er nog veel meer lessen en moet je sommige dingen net als ik gewoon ervaren. Maar natuurlijk wil ik je niet ontmoedigen want in mijn ogen is het ondernemerschap het mooiste dat er is!

Graag hoor ik van jou hieronder de beste ondernemersles die jij hebt geleerd en dan maken we daarvan een nieuwe post met jou en je bedrijf in de hoofdrol!

Wendy Broersen

Bron: Forbes.com – Caroline Ceniza-Levine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here