Column Wendy: Stress overtuigt niet

0
961

In de reclame is altijd stress omdat we veel met deadlines werken. Nu las ik ik deze week in de krant dat er 2x zoveel vrouwen in de burn-out raken dan mannen. Als er ergens iets vertraagt schuift de datum waarop iets klaar moet zijn meestal niet en dus moet al dat werk af in kortere tijd. Nu ben ik zelf dol op deadlines dus stress is iets waarmee ik prima heb leren omgaan.

Minder geloofwaardig
Stress is echter iets waar veel mensen last van hebben. En dat uit zich in bijvoorbeeld sneller praten. En dat is funest in een acquisitie gesprek. Als je daarin sneller praat word je minder geloofwaardig. Daarom zijn stemmen in commercials rustig en iets lager van toon dan gemiddeld. Een iets lagere stem wordt namelijk ook eerder geloofd. Prachtig dat je met zo’n kleine verandering meer effect kunt bereiken met jouw communicatie.

Minder stress
Maar als je dan toch stress hebt zijn er allerlei manieren om die wat te verminderen. Om te beginnen kun je het beste wat minder koffie en alcohol drinken. Daarnaast is minderen met kauwgom kauwen, pittig voedsel en snoep eten ook een goed idee. Mocht je echt heel zenuwachtig zijn voor een belangrijke presentatie kun je 1 of 2 bananen eten. Van een volle maag word je rustiger en er schijnt een stofje in te zitten waarvan je kalmeert. Zo ben ik ooit door mijn rijexamen gekomen en ik heb examenvrees.

Effectief communiceren
Om zo effectief mogelijk te communiceren kun je nog een paar kleine trucjes toepassen. Als je de ander een handdruk geeft pas je jouw handdruk daarop aan. Een stevige handdruk krijgt een stevige terug. Daarmee begin je het gesprek op een prettige manier. Niet meteen beginnen over dat wat je wilt bereiken maar even praten over dat wat jullie beiden interesseert; sfeer scheppen. Het gesprek eindigen met het herhalen van dat wat is besproken en nog eens benoemen van alle voordelen / wat is besloten verhoogt je kans van slagen. En iets later nog even refereren naar het prettige gesprek en bijvoorbeeld een LinkedIn uitnodiging sturen blijkt ook erg effectief.
Natuurlijk werken al deze trucjes ook in teksten van brochures en tv of radio reclames. En hoe meer banden je met je doelgroep hebt (door bijvoorbeeld de inzet van social media) hoe beter ze herhaaldelijk te bereiken zijn.

Heb jij wel eens last van stress? Wat doe jij dan om te ontspannen? Ik hoor het graag in het commentaar bij deze blog!

Wendy-Broersen-supervrouwenWendy Broersen is initiatiefnemer van Supervrouwen. Een concept dat zich inzet voor de groei van vrouwen. Omdat zij ervan overtuigd is dat met meer vrouwen in leidinggevende en beslissingnemende functies, de wereld er een beetje beter van zal worden. Daarnaast heeft Wendy o.a. een reclamebureau: Wennies Advertising.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here