Strategisch onderhandelen is voor vrouwen een must

0
1104

onderhandelen_cover_boek_jpgVrouwen verdienen vaak minder voor hetzelfde werk als mannen doen. Dat ligt vaak aan het management maar zeker ook aan de vrouwen. Daarom hier wat tips en tricks over onderhandelen uit een boek van Monic Buhrs, Yvette Berkel en Elisa de Groot. Een boek uit 2009 maar dat mij al vaak heeft geholpen (nog steeds) en nog niets aan actualiteit heeft ingeboet.

What if
Denk na over welke ‘what-if’scenario’s kunnen ontstaan. Op die manier creëer je onderhandelingsmogelijkheden in ieder scenario en kun je beter reageren op situaties die je ander in de war zouden brengen.

Locatie
Resultaten kunnen worden beïnvloedt door de locatie. Bedenk dus goed waar je afspreekt en vergeet daarbij het tijdstip niet. Iedereen heeft zo haar topmoment van de dag; wanneer je op zijn scherpst bent. Wil je dat de tegenpartij zich op zijn gemak voelt? Laat hem dan kiezen. Maar wordt het een lastig gesprek, kies dan een neutraal terrein.

Wat doe je aan?
Nee, dit is niet zo’n vrouwendingetje! Zelfvertrouwen wordt nu eenmaal mede bepaald door wat je aan hebt en de toon van het gesprek ook. Een serieus gesprek betekent dus een serieuze outfit. Mijn moeder zei altijd: ‘geld maakt geld’ en ‘better overdressed then underdressed’. Advies dat mij tot nog toe geen windeieren heeft gelegd.

Oefen het onderhandelen
Oefen voor de spiegel, met je partner of je vader. Een besliste, vaste stem maakt dat je je eisen overtuigend en geloofwaardig over kunt brengen. Het maakt je minder onwennig en laat je oefenen op je lichaamstaal.

Natuurlijk zijn deze tips niet genoeg maar het hele boek valt dan ook niet in 1 artikeltje te vatten. Het boek is bij Bol.com te bestellen, heeft maar 96 blz. en is een van de meest makkelijk leesbare managementboeken ooit. mocht je nog meer willen of gewoon les van een pro, kun je onze Supervrouwen Academy bezoeken, een van de schrijfsters geeft bij ons les (Monic Buhrs).

Wendy Broersen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here