6 uitdagingen die onderneemsters hebben

0
1010

Inmiddels zijn er steeds meer vrouwen die bedrijven starten maar de uitdagingen die ze moeten overwinnen zijn vaak niet gelijk aan die van mannen. Business News Daily interviewde vrouwelijke CEO’s over hun uitdagingen en natuurlijk ook over hoe ze die overwonnen.

Sociale verwachtingen
Als er over ondernemers wordt gesproken verwachten mensen nog steeds een man te zien. Het aantal mannelijke ondernemers en leidinggevenden is nog steeds hoger. Volgens deze CEO’s is het geen goed plan om mannelijk gedrag (competitief, assertief en hard) te gaan vertonen om er zo goed tussen te passen. Dicht bij jezelf blijven en een geheel eigen pad banen zijn het meest succesvol in het omgaan met sociale verwachtingen. “En in sommige branches is het nodig om assertief te zijn, wees er niet bang voor. Zonder die assertiviteit kun je dan niet succesvol zijn.” zegt Alexandra Pierson – CEO social media app Springpop.

Beperkte toegang tot kapitaal
Pitchen naar investeerders blijkt moeilijker voor vrouwen. Investeerders zijn normaal gesproken op zoek naar snelle winst. Een goed plan en een duidelijk beeld over de markt en de mogelijkheden is dan ook belangrijk. Focus op kansen en wat minder op de negatieve kanten. Kijk ook eens naar vrouwelijke investeerders voor kapitaal want de kansen zijn daar beduidend groter. Ook The Next Women is een mooi initiatief dat vrouwen helpt met pitchen naar en het vinden van investeerders.

Trots op wat je bereikt hebt
Op een een of andere manier vertellen vrouwen wel over wat ze hebben bereikt maar bijna altijd in de derde of ‘wij’-vorm. En daarmee doen ze hun eigen rol tekort. In de eerste persoon praten wordt door vrouwen vaak gezien als opscheppen. Terwijl door leidinggevenden of klanten die eerste persoon vorm belangrijk is om te bepalen of ze de juiste persoon belonen/ met de juiste persoon praten. Tips die werden gegeven waren o.a.:

  • geef niet teveel kennis weg zonder dat daar iets tegenover staat
  • als je een team leidt naar een bepaald resultaat, claim je dat
  • praat vaker in de eerste persoon maar vermijdt overdrijven

Bouw je eigen netwerk
Zoek mensen die jou waarderen en kunnen ondersteunen op allerlei vlakken. Het is voor veel vrouwen nog steeds moeilijk om ‘er tussen te komen’. Soms is het dan ook handig om eens naar een zakelijk vrouwennetwerk te gaan. Daar sta je tussen gelijkgestemden en is het netwerken vaak wat makkelijker.

Balans tussen werk en gezin
Deze balans is altijd moeilijk voor ondernemers ongeacht hun sexe. Maar moeders vinden het extra moeilijk. De meesten vinden dan ook dat het makkelijker zou zijn om succesvol een bedrijf te runnen zonder gezin. Toch is het aantal zeer succesvolle moeders groeiende. Tip van hen is dan ook je te focussen op de echt belangrijke events in het leven van je kinderen en als je thuis bent er dan ook echt te zijn. Een dag geheel afwezig te zijn voor de zaak (telefoon uit!) wil ook helpen die balans te behouden.

Angst om te falen
Vooral de angst om te falen is belangrijk volgens onderzoeken voor vrouwelijke starters. Het is jammer dat vrouwen falen vaak zien als iets negatiefs. Hier in Nederland ben je mislukt als je failliet gaat, in de USA ben je geen echte ondernemer als je niet al een keer op je snufferd bent gegaan. Falen is nodig om succesvol te kunnen zijn is de mening van veel van de ondervraagde CEO’s. Jezelf steeds vergelijken met anderen is iets dat je moet opgeven. Het advies dat ze allemaal geven:

Twijfel niet aan jezelf !

Wendy Broersen

Bron: Business News Daily – Paula Fernandes

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here