Expert Talk: Wat is natuurlijk leiderschap?

0
1012

Er is een tekort aan goede leiders in de wereld dus daar liggen kansen voor jou!

Ken jij iemand die een geweldige leider is? Voor mij is dat vooral iemand die het beste uit haar mensen haalt. Niet iemand die op zoek is naar zijn eigen winst maar juist iemand die zichzelf wil geven voor zijn medewerkers. Veel mensen vinden titels en status het belangrijkste en zijn erg op zichzelf gericht. Af en toe een mooie leiderschapsquote is niet voldoende om een goede leider te zijn.

Voorbeeld
Ieder mens heeft invloed op anderen, volwassene of kind, dat maakt niet uit. Je bent een voorbeeld voor je omgeving. Natuurlijk leiderschap geeft zo’n voorbeeld. Ik hoorde laatst een mooi voorbeeld van natuurlijk leiderschap. De directeur eigenaar van een groot reclamebureau staat erom bekend dat ze iedereen oprechte complimenten geeft. Niet alleen het management team maar iedereen, van receptioniste tot designer. Toen de medewerkers werd gevraagd wat het met hen deed, vertelden ze enthousiast zich enorm gewaardeerd te voelen. Hun bijdrage aan het bedrijf telt echt. Het leuke is dat het oprecht bemoedigen van collega’s, klanten en leveranciers werd overgenomen en steeds meer collega’s gingen dat doen. De werknemers gaan echt door het vuur voor deze directeur. Lopen graag ene stap harder en er wordt ook niet gezeurd als er extra uren nodig zijn om een project te laten slagen.

Moeilijk te vinden
Managers klagen vaak dat het moeilijk is om goede werknemers te vinden. Het is ook echt moeilijk om goede leiders te vinden. Er wordt vaak geklaagd over het gebrek aan uitingen van waardering en dat hoeft echt niet altijd in geld. leiders die aanmoedigen en complimenteren zijn blijkbaar moeilijk te vinden. Het kan dan ook geen kunstje zijn, het moet een gewoonte worden, liefst zijn. Als leidinggevende heb je een voorbeeldfunctie. Jouw gedrag wordt gekopieerd, welk voorbeeld geef jij? Hoe gaaf is het als je bekend staat om je welgemeende complimenten en oprechte interesse in mensen. Door jouw natuurlijk leiderschap breng je toegevoegde waarde in je bedrijf en dat strekt zich uit naar buiten.

Een paar maanden geleden gaf ik een teamtraining bij een bedrijf in de financiële dienstverlening. Er gebeurde veel in het bedrijf en er waren veel wijzigingen doorgevoerd. Men moest weer opnieuw aan elkaar wennen. We hebben toen in de training gekeken naar alle sterke punten van elk persoon. Hoe kunnen we die sterke punten versterken en hoe kun je ze inzetten om je collega’s te helpen. Prachtige resultaten werden er geboekt maar degene die mij het meest is bijgebleven is de manager. Hij vroeg hulp aan een van zijn mensen op een terrein waar hij niet zo goed in was, hij stelde zich kwetsbaar op. En gaf daarmee een prachtig voorbeeld.

Zaaien en oogsten
Wil jij leiden door het beste uit je mensen te halen of door controle en manipulatie? Onze maatschappij heeft krachtige leiders nodig en dat betekent dat ze het hart op de juiste plek moeten hebben, zich bescheiden kunnen opstellen om mensen te laten opbloeien. Goed leiderschap daagt mensen uit het beste uit zichzelf te halen. Leiderschap vanuit het hart!

mirjam-suijdendorp-supervrouwenMirjam Suijdendorp houdt zich bezig met management, leiderschap en daarbij onmisbaar; een goede communicatie. Zowel in werk als privé zijn dit steeds terugkerende items. Na haar studie heeft ze haar kennis aangevuld met NIMA B. Ze is gecertificeerd DISC trainer en coach. Ze heeft haar eigen bedrijf: SvP Partners. Regelmatig volgt ze trainingen van o.a. John C. Maxwell, George Zalucki, Dani Johnson en ze heeft een intensieve coaching gevolgd bij haar mentor Arjan Koopmans. Ze laat zich graag inspireren door T. Harv Eker, Robert Kiyosaki, Nick Vujicic, Oprah Winfrey en schrijft momenteel aan haar boek “Vrouw van Goud” waarbij ze allerlei bijzondere vrouwen interviewt over leiderschap (o.a. Neelie Kroes, Vivienne van Eijkelenborg en diverse ‘gouden’ sporters).

Wie kan er trouwens een goede leider zijn? Wordt je zo geboren of is het te leren? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening. Laat je reactie hieronder achter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here