Goed verzorgde vrouwen toucheren hoger salaris

1
1122

‘Vrouwen die make-up dragen, verdienen meer’, kopten de media vorige week naar aanleiding van een onderzoek dat was verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Social Stratification and Mobility. Uiterlijke verzorging zou zelfs belangrijker zijn dan natuurlijke aantrekkelijkheid.

De Volkskrant via Blendle pakte de originele studieresultaten erbij en nuanceert de berichtgeving enigszins. Vooropgesteld dat het gaat om 15.000 interviews met Amerikaanse vrouwen.

De belangrijkste nuance zit em in de definitie van uiterlijke verzorging. Waar het bij de meeste nieuwssites bij vrouwen direct op grime en make-up gegooid wordt, hebben de onderzoekers het in hun artikel over ‘grooming’ een term die van origine uit de paardensport komt en waarmee het borstelen van de vacht, het bijknippen en invlechten van de manen bedoeld wordt.

Bij mensen heb je het naast een verzorgd kapsel en gezicht ook over kleding (‘gewassen, gestreken en zonder slijtage’, zei mijn moeder altijd), handen, nagels en in de zomer met peeptoes ook over de teennagels. Minder sensationeel dus dan aanvankelijk gedacht, maar zeker voor Nederlandse (soms een tikke teveel ‘down to earth’) vrouwen wel iets om in de gaten te houden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here