‘Prijs van moederschap’ in Nederland het laagste van Europa

0
675

In alle Europese landen verdienen vrouwen met kinderen minder dan vrouwen zonder kinderen, maar in Nederland is de ‘prijs van het moederschap’ relatief laag. Het verschil in salaris tussen vrouwen die geen en die wel moeder zijn is hier 8%, terwijl dat in Duitsland bijvoorbeeld 23% is en in Ierland zelfs 31%.

Dat was het goede nieuws. Nu het mindere. Hoewel recent onderzoek nog maar eens aantoonde dat genderdiversiteit ook in een managementteam tot meetbaar betere resultaten en/of hogere winst leiden, lijkt dat in Nederland nog aan dovemansoren gezegd. Want ‘wij Hollanders’ doen het het slechtste. Maar een kwart van de leidinggevenden hier is vrouw.

Het blijkt allemaal uit onderzoek van Glassdoor Economic Research in 18 Europese landen. Landen met de meeste vrouwelijke managers zijn Zweden, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk met allen 35%.

Bij de beursgenoteerde bedrijven is het beeld niet anders. Noorwegen ~dat sinds 2006 quota hanteert~ heeft hier het grootste aandeel vrouwen op bestuursniveau. Nederland scoort hier gemiddeld, met 24%.

Gekeken naar het aantal werkende vrouwen doen de Scandinavische landen Zweden, Noorwegen en Finland het het beste, waar evenveel mannen als vrouwen betaald werk hebben. Daarentegen is in Noorwegen de loonkloof tussen vrouwen met en zonder kinderen wel het hoogste.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here