De Vagina Monologen: wie kent ze niet?

0
142

De Vagina Monologen is een toneelstuk uit 1996, geschreven door de Amerikaanse auteur en feministe Eve Ensler (1953). 10 vrouwen, 10 monologen: de teksten zijn gebaseerd op 200 interviews. Eve sprak met oude, jonge, getrouwde, alleenstaande, heteroseksuele, lesbische, katholieke, protestante, joodse, moslim-, Bosnische, Latijns-Amerikaanse, blanke en zwarte vrouwen. Zo ontstond eerst het boek. Het zijn verhalen over lust en liefde maar ook over pijn, verkrachting en geweld, maar vooral: verhalen die nog nooit waren verteld.

Het podium op
De interviews uit het oorspronkelijke boek zijn door de schrijfster bewerkt tot een indringende toneeltekst waarin het mysterie van de vagina op een persoonlijke, humoristische en geraffineerde manier wordt behandeld. De vagina-monologen maken bespreekbaar wat veel vrouwen (en nog veel meer mannen) voor onbespreekbaar hadden gehouden. De allereerste opvoering was in 1996 in New York. In de begintijd speelt Eve Ensler zelf alle rollen, maar al snel haken er bekende en minder bekende vrouwen aan. O.a. Whoopi Goldberg, Oprah Winfrey, Meryl Streep, Jane Fonda, Marisa Tomei en Calista Flockhart zijn van de partij.

De vagina wordt behandeld als:
lustobject
geboortekanaal
de geheime kamer die op slot is
genotsinstrument
lichaamsdeel verbonden met verdriet

Seksueel geweld
Het stuk is een aanklacht tegen seksueel geweld en behandelt de mishandeling van vrouwen en meisjes. Het roept vrouwen op om trots te zijn op hun vagina, als onderdeel van henzelf.

Kritiek
De Vagina Monologen kreeg ook kritiek te verduren. Het stuk zou anti-man en te negatief zijn en ook mensen uit de religieuze hoek hadden problemen met de voorstelling. Toch werd het stuk een groot succes.
Het werd ondermeer opgevoerd in:
New York
Londen
Parijs
Berlijn
Barcelona

V-Day
Het stuk stond aan de wieg van de organisatie V-Day die strijdt tegen geweld tegen vrouwen.

Nederland
In 2001 komt het stuk in Nederland op de planken. Barbara van Kooten tekent voor de vertaling en actrice Yvonne van den Hurk is artistiek leider. Vrouwen uit de wereld van radio, televisie, literatuur, film of politiek spelen mee. In wisselende bezetting treden ze in groepen van 3 op. Elke keer is het weer een verrassing wie er meespeelt. De theaters zijn elke keer weer uitverkocht.

Nederlandse speelsters waren ondermeer:
Willeke Alberti
Marjan Berk
Noraly Beyer
Corry Brokken
Froukje de Both
Nelli Cooman
Andrée van Es
Hanneke Groenteman
Jasperina de Jong
Catherine Keyl
Loes Luca
Imca Marina
Annemarie Oster
Marga van Praag
Thekla Reuten
Frédérique Spigt
Paula Udondek
Lucretia van der Vloot
Olga Zuiderhoek

Gesluierd
In 2004 bracht actrice Adelheid Roosen De Gesluierde Monologen op de planken. Ze volgde de werkwijze van Ensler. Roosen interviewde Marokkaanse vrouwen en vrouwen uit Somalië, Irak en Koeweit. Voorwaarde was dat ze al enige tijd in Nederland verbleven. Het toneelstuk werd gebaseerd op deze interviews en bestond net als de oorspronkelijke versie uit monologen.

Gebaren
In 2001 was ook de première van De Vagina Verhalen. Deze voorstelling werd speciaal voor dove vrouwen gemaakt. Het spel werd uitgevoerd in het Nederlands en met gebaren.

Terug
In 2012 zijn de Vagina Monologen terug in Nederland. Van 26 augustus tot eind november wordt het stuk gespeeld in het DeLaMar Theater. De volgende vrouwen spelen in wisselende diensten:
Kim Pieters
Myrna Goossen
Catherine Keyl
Mariska van Kolck
Anita Witzier
Birgit Schuurman
Hanneke Groenteman
Adelheid Roosen
Sonja Barend
Violet Falkenburg
Cystine Carreon
Celine Purcell
Tante Es

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here