Alice Buijs: dé vrouw achter alle Volendamse supersterren

0
1547

‘Volendam sells’. Vroeger vooral als toeristische trekpleister. Elke vakantieganger die het voormalige Zuiderzeestadje aandeed, ging op de foto in ‘de nationale dracht’ van Nederland. En zo stonden en staan honderdduizenden mensen van over de hele wereld op klompen en respectievelijk met de beroemde puntmuts of zwarte visserspet op de kiek. Van Nederlanders tot Japanners en van Amerikanen tot Australiërs. Frau Antje draagt eveneens een afgeleide van het Volendamse kostuum.

Sinds de jaren ’60 is Volendam ook vooral de bakermat van veel populaire muziek. The Cats, de George Baker Selection, De Dekker Band en BZN bestormden de hitlijsten. Anno 2016 vormt het de thuisbasis van Nick & Simon, 3J’s Jan Smit en Monique Smit. ‘The Palingsound’ is tegenwoordig ook internationaal bekend.

De vrouw achter deze successen is Alice Buijs. Haar vader Jaap Buijs (1946-2015) en diens broer Jan Buijs (1940-1985) lieten Volendam volgens QUOTE uitgroeien tot een miljonairsenclave. Alice en haar broer Aloys kregen de muziek dus met de paplepel ingegoten.

Ze werd door haar vader overigens wel eerst 2 jaar naar een ander bedrijf gestuurd voordat ze in de familie-onderneming mocht komen. Op een internationaal bankkantoor in de hoofdstad leerde ze haar talen en verdiepte ze zich in de kunst van het internationaal zakendoen. In 2008 neemt de tweede generatie Buijs Volendam Music over.

Hele volksstammen doen badinerend over de ‘Palingsound’, maar Alice ziet dit inmiddels als een geuzennaam. Het aanhoudende succes en het zowel letterlijk als figuurlijk toonaangevend zijn voor Nederland zijn verrassend. Zelfs de wetenschap stortte zich erop. Mr. Dr. Karin Manuel promoveerde in 2013 aan de Universiteit van Utrecht op het thema ‘Organiseren en managen van succes in de Nederlandstalige muziekbusiness’. Daarvoor deed zij o.a. onderzoek bij Volendam Music BV.

Karin beschrijft en analyseert de wijze waarop de familie Buijs te werk gaat. Ze legt een vijftal factoren bloot om succes te organiseren en te managen in de populaire muziekwereld. Haar onderzoek en het gelijknamige boek ‘Een wereld van succes’ laat zien dat in deze business de netwerkorganisatie al uitgekristalliseerd is, ‘management by trust’ het uitgangspunt is en succes gestoeld is op de input en het samenspel van alle betrokkenen, ongeacht hun verhoudingen. Daarmee weerlegt ze gangbare theorieën die uitgaan van het principe dat formeel zijn en ‘corporate culture’ juist leidend zijn voor succes en dat een sfeer met veel ruimte voor meningen en eigen werkwijzen van (individuele) betrokkenen succes in de weg staat.

“Als je niet kan delen, kun je ook niet vermenigvuldigen”, leerde Alice van haar vader. Tel daarbij op de streberigheid die Volendammers hebben en voilà het succes van de Volendamse muziek-scene. Zo had het succes van de Televizerring winnende soap rond Jan Smit een domino-effect. Niet alleen werd voornoemde zanger als volwassene serieus genoemen, maar Nick & Simon, zijn zus Monique en De 3 J’s gingen in die slipstream mee.

Wendy Broersen sprak op het fraaie landgoed Beeckestijn met Alice Buijs over haar bijzondere manier van ondernemen…

Kijk hier de video van het interview.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here