Supervrouwen zijn geen Calimero’s

0
893

PlayingBigTara Mohr is een veelgevraagd coach, spreker en auteur. In ‘Playing Big’ roept ze vrouwen op zichzelf niet langer onnodig klein te houden, maar haar ware ambities en motivaties te onderzoeken en te realiseren.

In 10 stappen laat Tara Mohr zien hoe je kunt luisteren naar je innerlijke mentor en ze levert realistische en praktische handvatten om zelfkritiek het zwijgen op te leggen en je roeping te ontdekken.

Uit eigen ervaring besefte Mohr een paar jaar geleden dat werkende vrouwen niet meer door ‘het mannelijke systeem’ worden onderdrukt, maar door interne kritiek en zelfgebouwde wegversperringen.

Vrouwen praten vaak onbewust verontschuldigend en gebruiken relativerende termen, bericht ook NRC Q. Het zogenaamde ‘Good Girl Gedrag’. Dat is zelfsabotage aldus Mohr.

1. Let op onnodige frasen als ‘sorry dat ik even stoor’ en ‘excuses als dit een domme vraag is’.
2. Voorkom ‘shrinkers’, zoals Mohr ondermijnende communicatie noemt. ‘Gewoon’, ‘eigenlijk’, ‘een minuutje’, ik ben geen deskundige hoor, ik kan me vergissen. Hou ermee op, adviseert Mohr. In het Nederlands vallen hier vaak ook de verkleinwoorden onder: vraagje, besprekinkje, collegaatje en mailtje.
3. Pas op voor zangerig praten en ‘up-talk’, een meisjesgewoonte waarbij de toon aan het einde van een zin omhoog gaat alsof er een vraagteken volgt.

Maar:
1. Breng je ideeën en vragen naar voren.
2. Wees niet bang voor kritiek.
3. Communiceer krachtig.
4. Vertrouw op wat je zelf weet, ‘innerlijke wijsheid’ noemt Mohr het.
5. Besef dat je ‘genoeg’ in huis hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here