Kim Kardashian is geen feminist, Beyoncé wel

0
884

Kim Kardashian schrijft op haar website een betoog getiteld ‘Waarom ik mezelf geen feminist noem’. Het is iets dubbels dat je een paar jaar geleden nog vaker hoorde dan nu. “Natuurlijk zijn er dingen waardoor mensen mij als feminist zien. Ik werk hard, verdien mijn eigen geld, ik voel me zeker in mijn vel en moedig vrouwen uit open en eerlijk te zijn over hun seksualiteit, en hun lichaam en schoonheid te omarmen”, aldus de realityster.

“Maar waarom moeten we overal een label opplakken? Je bent Democraat, Republikein, plus-size, arm, crimineel, een moeder, een feminist. Ik ben een mens en ik heb gedachten, gevoelens en meningen over veel verschillende zaken.” Het probleem met mensen in categorieën stoppen, zo beargumenteert Kim, is dat het mensen die niet in dezelfde groep vallen uit elkaar drijft. “Terwijl ze misschien ook veel doelen en overtuigingen delen.”

Hoe vaak hoor ik het ook niet om me heen? “Je moet niet denken dat ik een feminist ben hoor, maar…..” Het is voor veel vrouwen die graag als aantrekkelijk willen worden gezien bijna een bedreigende term. Het F-woord is besmet en staat symbool voor mutserigheid. Het doet mannen én vrouwen nog steeds denken aan roze tuinbroeken, hangborsten en ongeschoren oksels en benen. Een beeld dat al bijna 4 decennia achterhaald is, maar toch. “Ik ben geen feministe hoor!” Eerst iets ontkennen, om dan iets te zeggen waaruit het tegendeel blijkt.

Kardashian doet dat ook: “Ik zal altijd voor de rechten van vrouwen vechten. Altijd. Maar uiteindelijk zou niemand zich gedwongen moeten voelen zichzelf van een label te voorzien.”

Ellie Levenson is auteur van ‘The Noughty Girl’s Guide to Feminism’ en noemt deze vrouwen feminisnts. Op z’n Nederlands gezegd: feminiets. Ze hangen de feministische beginselen wel aan, maar zijn bang voor het stigma en zeggen maar snel dat ze het absoluut niet zijn. Van de 70% vrouwen in de VS die in een enquête aanvinkte dat ze zichzelf geen feministe noemt, besloot 65% na het lezen van de definitie in het woordenboek dat ze er toch wel eentje was.

Beyoncé heeft het woord geheel omarmd. Ook zij is berucht vanwege haar prachtige contouren in vele pikante outfits op en naast het podium, maar achter haar hangt een spandoek met FEMINIST terwijl ze zingt ‘Who run the world? Girls!’. Maar dan zijn er weer andere feministen die Obama-super-feministroepen “Laat me niet lachen. Die Beyoncé een feministe; dan ben ik zeker de paus!” Deze types zijn net zo irritant als eerstgenoemden. Oftewel: ik moet toegeven dat Kardashian wel een punt heeft met dat labelen.

Maar als zelfs Barack Obama zich een feminist noemt. Kom op zeg. Let op mijn woorden: het wordt vanzelf weer hip om te zeggen dat je ‘het’ bent. Ik ben in elk geval wel een feminist (draag geen tuinbroeken en gebruik wel eyeliner) en men zegt dat ik vaak ‘avant-garde’ ben.

Annedieke

Met het Feministen-lied door Nellie McKay:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here