Maak jij je ook schuldig aan verontschuldigen?

0
586

Zelfs als je dat alleen maar ‘sorry’ denkt kost het je energie. Nu blijkt dat veel vrouwen zich vaker verontschuldigen dan mannen en dat kost hen salaris, klanten, carrière kansen en social gezag.

Het blijkt dat zelfs zonder het woord ‘sorry’ daadwerkelijk te zeggen, ze zich met hun woordkeuze verontschuldigen. En ook non-verbaal en zelfs met kleding zegt hun houding ‘sorry’. De manier waarop we staan/zitten, toonhoogte waarop we spreken, kleding die we dragen en zelfs onze hartslag bepaald hoe de ander ons verzoek ontvangt. Dus het kan geen kwaad om eens kritisch te kijken naar de verzoeken die we aan onze omgeving doen en hoe daarop wordt gereageerd.

Tips
Maar hoe kun je assertief zijn zonder als een bitch over te komen (voor veel carrière vrouwen echt een probleem)?

Het begint met het schrappen van alle woorden die niet actief zijn: misschien, zou, sorry, maar, als.

Gebruik je stem: aarzel/hakkel niet en ga wat lager in je stem zitten, dat dwingt gezag af.

Wil je iets graag voor elkaar krijgen? Probeer dan eens je verzoek te beginnen met: “Mijn suggestie is…”

Met kleding kun je ook een bepaalde boodschap uitdragen. Iets met een kraagje geeft meer autoriteit. Datzelfde geldt voor een kledingcombinatie waarin een scherp licht/donker contrast zit. Let ook op de kwaliteit van je kleding. Dat betekent niet meteen duur maar niet verwassen, goed gestreken e.d. Meer kwaliteit / goed verzorgd in je kledingkeuze, keuze van accessoires en schoenen (netjes gepoetst!) betekent zelf ook meer kwaliteit toegekend krijgen.

Als laatste nog een tip over accessoires: Werk je veel met mannen? Zorg dan voor een bijzonder/kwalitatief horloge; een accessoire waar veel mannen op letten en bepaalde, vaak onbewuste, conclusies uit trekken. Vrouwen letten vooral op schoenen en tassen. Een hakje geeft meer autoriteit doordat je iets meer lengte krijgt en het de manier waarop je staat veranderd. En ook hier is kwaliteit belangrijk.

Bronnen: DailyWorth.com van Anna Kunnecke en kleding/styling advies van Zabeth van Veen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here