NL topbestuurders: mannelijk, oud en onervaren

0
591

De topbestuurders in het Nederlandse bedrijfsleven zijn gemiddeld mannelijk, bijna 60 jaar oud, maar hebben amper 4 jaar ervaring op het hoogste bestuursniveau. Daarmee is ons land, samen met Finland en Brazilië, een vreemde eend in de bijt. Zo blijkt uit onderzoek van de Financial Times naar de diversiteit in de raden van bestuur van 5000 bedrijven in 30 landen.

Alleen Russische bestuurders hebben gemiddeld nog minder jaren in de boardroom, maar die zijn daarbij vaker vrouw en jonger.

Qua genderverdeling zitten de onderzochte Nederlandse bedrijven op het Europese gemiddelde van een kwart. Daarmee doen ‘we’ het beter dan Duitsland en Groot Brittannië, maar slechter dan de Scandinavische landen en Frankrijk. In laatstgenoemd land is zo’n 37% van alle bestuurders vrouw. De Franse vrouwen worden alleen door de Noorse overvleugeld met 42%.

De Verenigde Staten doen het met slechts 15% vrouwen belabberd en met een leeftijd van ruim boven de 60 zijn ze ouder dan topmanagers waar ook ter wereld. Daarentegen hebben ze samen met Canada wel de meeste ervaring zitten in de boardroom.

FT

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here