3 zwarte vrouwen zorgden ervoor dat de Apollo naar de maan ging

0
1637

Het was een klap in het gezicht van de VS toen de Russen, in de jaren ’60, midden in De Koude Oorlog, Yoeri Gagarin de ruimte in stuurden. Het lukte de Amerikaanse wetenschappers maar niet om een raket te ontwerpen die een baan om de aarde kon maken.

Op dat moment werkten er, ondanks de toen nog dikkere glazen plafonds, al een grote groep vrouwen voor NASA. Zij werden opgeroepen tijdens WO II en moesten in een zogenoemde ‘pool’ grote hoeveelheden data ontzettend secuur verwerken.

De film ‘Hidden Figures’, naar het gelijknamige en waargebeurde verhaal van Margot Lee Shetterly, gaat over 3 vrouwelijke, donkere wiskundigen, die zich een weg banen in deze dominante blanke, mannenwereld: Katherine Johnson (Taraji P Henson), Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) en Mary Jackson (Janelle Monae).

Ze werden ‘menselijke computers’ genoemd, terwijl ze met potloden, papier en de eerste rekenmachines de berekeningen maakten die nodig waren om ruimtereizen mogelijk te maken. Maar hun lunch moesten ze aan een aparte tafel nuttigen.

In februari in de Nederlandse bioscopen verwacht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here