Weleens gehoord van het omgekeerde Kortjakje Syndroom?

0
1142

Vrijetijdsziekte, ook wel bekend als ‘het omgekeerde kortjakje-syndroom’, is 11 jaar geleden voor het eerst bestudeerd door Tilburgse onderzoekers. Zij constateerden dat een bepaalde groep mensen na een lange periode hard werken vaak ziek wordt. Dit uit zich in algemene klachten als vermoeidheid,  hoofdpijn (migraine-lijders worden vaak ziek in het weekend), misselijkheid, koorts en griepachtige verschijnselen.

Dit wordt deels veroorzaakt door de andere levensstijl op vrije dagen: minder slaap, ongezonder eten, meer drank- en drugsgebruik. Hierdoor verlaagt de weerstand en wordt men sneller ziek. Maar vooral de plotse overgang van een stressvolle baan naar zeeën van vrije tijd kan ziek maken.

Wanneer het werk druk en stressvol is, maakt het lichaam de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Die eerste verhoogt hartslag en bloeddruk. Die tweede de bloedsuikerspiegel en daarbij onderdrukt cortisol ook het immuunsysteem. Wanneer men plots vrij is, blijft het lichaam deze stoffen soms toch produceren. Door het aanmaken van al deze onnodige energie, wordt een mens vermoeider en vatbaarder voor alles.

Wat ook kan is dat de productie van stresshormonen juist heel snel daalt op een vrije dag. Een beperkte mate van stress heeft namelijk een gunstig effect: het maakt alerter en efficiënter. Als de stress opeens wegvalt kan het lichaam uit balans raken en heeft het geen energie meer om vermoeidheid of ziekte tegen te gaan. Die lage weerstand kon je eerst nog negeren, maar nu merk je opeens dat je toch niet zo lekker bent.

Maar veel mensen gaan nu van ‘standje vakantie’ weer in de werkmodus. Volgende week gaat iedereen in Nederland weer in het gebruikelijke ritme. Mensen kunnen de arbeid na een vakantie het beste geleidelijk aan weer hervatten, om ervoor te zorgen dat de omschakeling  beheersbaar blijft. Aldus 1 van de deskundigen op het gebied van ‘het omgekeerde Kortjakje-syndroom’ Prof. Ad Vingerhoets bij NU.nl.

Het is volgens hem lastig te voorkomen dat iemand niet in het weekend of op de eerste vrije dag van de vakantie ziek wordt. Wat wel kan helpen is het doen van fitness of een workout op de laatste werkdag. “Het kan misschien helpen om die adrenaline weer omlaag te krijgen. Als je zo druk bezig bent met de afleiding, dan is daar ook even niets aan te doen.”

Het stressniveau na een periode vakantie is om die reden dan ook snel weer op hetzelfde niveau als daarvoor. Dat heeft volgens Vingerhoets te maken met de conditionering van mensen. Wanneer iemand weer terugkomt in dezelfde situatie, zal hij of zij ook weer in dezelfde stemming en lichamelijke toestand komen. Vingerhoets: “Vergelijk het met de hond van Pavlov: als het belletje gaat, dan begint ‘ie te kwijlen.”

Zorgen dat de werkbelasting dragelijker wordt, door het werk beter te organiseren en/of vaker ‘nee’ zeggen is voor alle soorten drukke mensen het devies. En kijk naar de afleveringen ME TIME van Supervrouwen TV.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here