Een goede kledingkeuze kan zomaar 20% salaris meer betekenen

0
956

Nieuw onderzoek van de University of Chicago toont aan dat hoe je op je werk verschijnt, invloed heeft op je salaris. 14.500 werden 13 jaar gevolgd nadat zij van school gingen. Wetenschappers interviewden in die tijd ‘de proefkonijnen’ en die kregen ieder een stijlscore mee. Hieruit blijkt dat mensen die zich beter kleden zo’n 20% meer verdienen dan de rest.

Ik heb eerlijk gezegd de paar afgelopen paar warme dagen weer mijn ogen uitgekeken. Witte leggings: maak er poetsdoeken van! Ik heb nog nooit gezien dat dat monster ook maar IETS voor een vrouw deed. Het zelfde geldt voor werkschortachtige tuniekjes die ik zag bij hyperslanke vrouwen, die echt geen naveltruitjes aanhoeven, maar iets er tussenin kan natuurlijk best. En dan die s(ch)andalen. Hallo medevrouwen: u doet uzelve er tekort mee.

Constantin-Felix von Maltzahn promoveerde 2 jaar geleden aan de Universiteit van Amsterdam met zijn proefschrift over de Hollandse kledingstijl. “Nederlanders kleden zich niet verfijnd. Ze kiezen praktische, stoere kleding”, stelt hij. “In mijn onderzoek heb ik onderscheid gemaakt tussen ’modieus’ en ’er goed uitzien’. Nederlanders willen er netjes bij lopen. Verzorgd, maar niet overdreven modieus. Extravagant geklede mensen zijn op een hand te tellen. Voor de Nederlander moet kleding vooral praktisch zijn.”

Contstantin interviewde consumenten, hield enquêtes en observeerde landgenoten om de Nederlandse mode-identiteit te doorgronden. “Het is misschien een cliché, maar de instelling ’doe maar gewoon’ is hier leidend. Een van de uitkomsten van mijn onderzoek is dat Nederlanders niet vooruitstrevend in de mode zijn, maar ze hebben er wel belangstelling voor en besteden veel geld aan kleding.

Nederlanders worden over het algemeen nog steeds als redelijk calvinistisch (oftewel vrekkig) beschouwd. Dat klopt voor een deel wel, want echt Nederlandse luxemerken bestaan nauwelijks, omdat er weinig belangstelling voor is. Tegelijkertijd is het middensegment hier succesvol, omdat mensen wel uitgeven aan hun outfits. Nederland kent wel een kledingcultuur, maar het is geen mode.

Praktisch is het motto van ons kleedgedrag, ontdekte Constatin.. “Een groot verschil met Italië, waar het niet als overdreven of als overbodige luxe wordt beschouwd als jij je 3x per dag omkleedt. In Duitsland, waar ik vandaan kom, ga je in een pak en das naar de opera of schouwburg. In Nederland komt het gros in een spijkerbroek. Dat zegt veel over het culturele klimaat. Alles is hier losser en vrijer. Comfort staat voorop. Vrouwen moeten ’s ochtends de kinderen naar school brengen, dan naar het werk fietsen en na het werk een drankje drinken. Wie daarna nog iets wil ondernemen, moet dat doen in de zelfde combinatiekleren. Nederlanders gaan niet naar huis om zich om te kleden.”

Die cultuur heeft zijn weerslag op de collecties van Nederlandse modemerken. Constantin hoopt dat door zijn onderzoek er serieuze belangstelling voor mode ontstaat. Ook hij vindt mode een visitekaartje. “Het zou een groot compliment zijn als mensen meer aandacht besteden aan hun kleding”, zegt hij. “Ook op academisch niveau hoop ik dat mode gaat leven. Het wordt vaak afgeserveerd als oppervlakkig en niet heel erg belangrijk. Iedereen kiest bewust zijn/haar kleding. Ook mensen die zeggen dat ze niets met mode hebben. Aan kleding kan je veel aflezen. Het vertelt wie je bent, wat je uitstraalt, waar je vandaan komt.”

De makkelijkste tip voor vrouwen die geen zin hebben om na te denken? Een zwarte of grijze broek (die in de zomer vervangen kan worden door een witte) een mooie overhemdblouse in kraakwit en een goed gesneden jasje. Nog meer tips vindt u hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here