Het tijdperk van de mannen is voorbij, de toekomst ligt bij de vrouwen

0
939

Vrouwen zijn biologisch superieur aan mannen. Die laatsten zijn eigenlijk een foutje bij de geboorte. Het tijdperk van de mannen is voorbij, de toekomst ligt bij de vrouwen. Al voor u in de bovenste boom zit: deze bewering is niet van mezelf, maar van Prof. Melvin Konner van de Emory University in Atlanta.

“Vrouwen zijn anders dan mannen. Ze zijn superieur op diverse vlakken en dat wordt belangrijk in de toekomst. Het is niet zomaar een kwestie van verschil in cultuur of opvoeding, maar vrouwen hebben andere chromosomen, genen en hormonen. Het zijn intrinsieke verschillen in lichaam en geest, die hen superieur maken aan de mannen.” Het is Konner’s uitgangspunt voor zijn boek. ‘Women After All: Sex, Evolution and the End of Male Supremacy’. Dit jaar ook verschenen in een Nederlandse vertaling ‘Toch de vrouw. Het einde van de mannelijke overheersing’.

Hij gaat nog een tandje verder. “Mannelijkheid is een defect bij de geboorte”, stelt hij. “Recent hersenonderzoek toont aan dat het deel dat zorgt voor agressie, groter is bij mannen. De frontale cortex die impulsen helpt beheersen is juist weer groter bij vrouwen. De mannelijke invloeden van testosteron op het brein vertalen zich in geweld. Corruptie, wereldoorlogen en andere ellende hebben we vooral aan mannen te danken”, aldus Konner.

Over vrouwen is hij positiever. Zij zijn pragmatisch en zorgend en kunnen samenwerken en competitief tegelijkertijd zijn. Vrouwen zijn bouwers, geen vernietigers. Van patriarchaat naar matriarchaat, denkt de auteur, hoewel mannen niet overbodig worden.

“Vrouwen kunnen onze complexe wereld leiden op een manier die gefocuste, efficiënter, constructiever en weloverwogen is. In tegenstelling tot mannen worden ze niet afgeleid door hun impulsen, die bij mannen leiden tot seks en geweld. Als vrouwen gedwongen worden tot oorlog zal dat een noodzakelijke zijn, geen opzettelijk gekozen, wel gebaseerd op rationele overwegingen en niet omdat een groepje ego’s de wereld wil laten escaleren.”

Antropoloog Konner is niet de eerste die dit soort uitspraken doet. Ook neurospsychiater Louann Brizendine beweert soortgelijke zaken in haar boek ‘The Female Brain’. Maar collega Barbara J. King is het pertinent oneens met deze visie op biologisch aangeboren mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Zij is ervan overtuigd dat cultuur en maatschappij de verschillen tussen de genders veroorzaakt. “Het is seksistisch om te stellen dat vrouwen superieur zijn aan mannen, en dan ook nog op een manier die beledigend is voor zowel mannen als vrouwen.”

toch-de-vrouw__medium

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here