Waarom de Belgen op de 11e van de 11e Vrouwendag vieren

0
695

Op de 11e van de 11e is het niet alleen Sint Maarten en het begin van het Carnavalsseizoen, maar in België ook de nationale vrouwendag. Dit jaar al voor de 41ste keer op die datum. Dat hebben ze te danken aan de Franse oerfeministe en auteur van het beroemde ‘De Tweede Sekse’: Simone de Beauvoir. In 1972 gingen enkele leden van het net opgerichte Vrouwenoverlegkomitee (VOK) naar de Franse Vrouwendag in Parijs. Daar raakten ze zo onder de indruk van de sfeer dat ze meteen besloten om ook in België zo’n dag te organiseren. Ze contacteerden Simone de Beauvoir, maar die was zo drukbezet dat ze alleen op 11 november een gaatje vond.

Die eerste Belgische vrouwendag was een overweldigend succes. De politie telde 8000 deelnemers in Brussel. In totaal kwamen 12.000 mensen een kijkje nemen. Simone De Beauvoir moest zich door een dichte massa een weg banen naar het podium. Ook de Australische Germaine Greer, die toen net haar boek ‘De vrouw als eunuch’ had gepubliceerd, stond op het podium.

Morgen, donderdag 10 november, aan de vooravond van de Belgische vrouwendag, organiseert de Universiteit Gent een eigen HeForShe campagne met als uitgangspunt dat mannen én vrouwen samen moeten werken aan gendergelijkheid. Het zijn geen twee tegengestelde idealen. De UGent ondersteunt dit initiatief volop want ook aan de universiteit is nog werk voor de boeg. Anno 2016 zijn er aan de 11 mannelijke decanen en slechts 2 van de 25 leidinggevende posities aan de UGent zijn op dit moment ingenomen door een vrouw. Rector Anne De Paepe is een voorbeeld maar er kan nog veel veranderen.

In 1977 stelde de algemene vergadering van de VN voor om van 8 maart de internationale vrouwendag te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here