Thanksgiving! Kalkoen, wijn en gezelligheid….

0
1741

Vandaag is het Thanksgiving Day in de Verenigde Staten. Zo mogelijk een nog groter feest dan kerst. Tijd om met je familie en liefste vrienden het leven te vieren. En kalkoen te eten. Zo’n lekkere grote gebraden uit de oven. Die traditie komt trouwens af van de Europese immigranten. Die waren gewend kalkoen met kerst te eten. Namen de recepten en de vogels mee. Dat was trouwens niet nodig hoor. Want in de VS leeft een nog veel grotere soort kalkoen. Prima geschikt voor in de oven. Maar hoe maak je zo’n groot beest eigenlijk klaar? En, wat drinken we daarbij?

Kalkoentips
Als je voor vanavond nog een kalkoen klaar wilt hebben ben je misschien een beetje aan de late kant. Beest moet eerst helemaal op kamertemperatuur komen. Dat duurt wel even. Dan lijkt het bereiden moeilijker dan het eigenlijk is. Kwestie van inwrijven met olie en kruidenrub. En eindeloos laten garen. In de oven. Op hele lage temperatuur dan blijft ie lekker sappig. Reken op minimaal een uur per kilo. Dan de vulling. Kan je alle kanten mee op. Denk aan abrikozen, appel, spek en noten. Of paddenstoelen, knoflook en gehakt. Of broodkruim, cranberry’s en groentes. Je kunt alle kanten op.

Wat drinken we hierbij?
Nog belangrijker. Wat drinken we hierbij? Kalkoenvlees is niet extreem sterk van smaak. Wat pittiger en steviger dan kip. Denk aan licht, fruitig  en elegant rood. Of een dikke, rijke en aromatische witte. Het is een beetje afhankelijk van de vulling die je gebruikt. Kies je voor wat herfstachtige tonen zoals paddenstoelen en spek. Neem dan een fijne rood. Bijvoorbeeld een Spätburgunder uit Baden. Mooi dik fruit en soepel drinkbaar. Of een Pinot Noir uit Nieuw Zeeland. Die is iets krachtiger. Wil je uitpakken? Dan is een rode Bourgogne ook heel goed. Wat stalliger en eleganter. Maak je indruk mee. Drink de rode wijnen een tikje koel. Dan laat je het fruit wat meer spreken. Maak je de vulling met vruchten en bessen ga dan voor wit. En dik wit mag het zijn! Een aromatische, ronde Viognier uit zuiden van Frankrijk. Of een volle witte Rhône wijn. Die zijn mollig en kruidig. Klassiek is een witte Bourgogne. Van de Chardonnay druif. In zijn oervorm. Vettig, boterig en vol.

Maak zelf met kerst graag z’n grote vogel. Vind dat bourgondisch koken. Je hele huis ruikt ook zo lekker. En dan een tafel vol gasten. Feest ! Heb je de volgende dag onverhoopt nog wat kalkoen over? Geen punt. Topkok en kookboekenschrijfster Yvette van Boven heeft een leuk en makkelijk recept. Lekker voor bij de lunch. Potted Turkey heet het. Wens je een fijne Thanksgiving…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here