In de kroeg werk je effectiever dan in een open kantoor

0
651

Veel mensen werken in een zogenaamde ‘kantoortuin’. Praktisch, want dichtbij ‘het vuur’, koffie en water, genoeg collega’s in de buurt en veel optische ruimte. Maar er bestaat eigenlijk geen slechtere werkplek. In een koffietent ben je nog productiever.

Japanse onderzoekers van de Yamaguchi universiteit lieten proefpersonen een opdracht uitvoeren op de computer, terwijl hun hersenactiviteiten tevens gemeten werden. Ondertussen speelden ze zacht geroezemoes af op de achtergrond, met af en toe een luider gesprek ertussen. Eerst gingen die over niks, daarna over werkgerelateerde zaken. Daarna evalueerden ze wanneer de proefpersonen het meest productief waren.

Hoewel de gesprekken over werkgerelateerde onderwerpen niet luider waren, waren de proefpersonen toch opvallend minder productief toen die afgespeeld werden. Duidelijk werd dat de concentratie afnam met inhoudsvolle gesprekken op de achtergrond. De intellectuele productiviteit daalt daarmee ook meteen met 50% tot 60% wanneer deze gesprekken verstaanbaar zijn.

Dat is de reden dat hoorbare telefoongesprekken en conversaties van collega’s het allerergst zijn voor het brein en laat dat nu niet te vermijden zijn in een open kantoor.

Natuurlijk kun je niet zomaar verwachten van je bedrijf dat de werkruimte direct aangepast wordt, maar laten merken dat je het soms moeilijk vindt te focussen op kantoor. Af en toe thuis werken kan een alternatief zijn of vraag of je bijvoorbeeld  in een vergaderzaal kan werken. Daarnaast helpt het ook om jezelf af te sluiten door oordopjes in te doen of een koptelefoon op te zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here