Politieke ambities? Dit verdien je in de Tweede Kamer!

0
1030

Veel te weinig ervaren vrouwelijke politici gaan door na de verkiezingen in maart. En er is maar 1 vrouw die fractieleider is. Dat moet toch anders. Voor diegenen met politieke ambities zette Business Insider vandaag op een rijtje wat de verdiensten zijn als je toetreedt tot het parlement. Dat geldt voor alle kleuren van het politieke spectrum, behalve voor de SP. Die verdienen hetzelfde, maar storten alles wat boven een modaal inkomen uitkomt terug in de partijkas. Een voorname reden dat deze partij zoveel geld heeft.

Sinds 1 januari 2016 is het salaris van een tweede kamerlid €7705,12 bruto per maand. De voorzitter van de Tweede Kamer krijgt daar 34% bovenop. Kamerleden kunnen hun inkomen aanvullen met nevenactiviteiten. Bedraagt de vergoeding daarvoor meer dan 14 procent van hun salaris dan wordt de helft van het bedrag gekort op hun jaarinkomen.

Ze krijgen bovendien een reiskostenvergoeding van €0,19 per km of een treinabonnement eerste klas plus €4900,- per jaar voor extra vervoer buiten woon-werkverkeer. Voorts een tegemoetkoming in de ziektekosten en €2652,- per jaar voor verschillende andere onkosten.

Na het kamerlidmaatschap ontvangen ex-politici 3 jaar en 2 maanden wachtgeld. Dat bedraagt in het eerste jaar 80% van het jaarsalaris van €107.000.-, de overige 2 jaar en 2 maanden is dat 70%.

Nou vrouwen: pak op die kans!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here