Bij een vrouwelijke arts overleef je (iets) vaker dan bij een mannelijke

0
728

De gezondheidszorg feminiseert. En dan zeker niet meer in de termen van de doktersromannetjes van de jaren ’50. Nee van de medisch specialisten in opleiding is het in Nederland momenteel zelfs het meerendeel vrouw. En dat is fijn, ook voor mannen. Patiënten die het grootste gedeelte van hun zorg van een vrouwelijke medicus krijgen, hebben een iets grotere kans het ziekenhuis levend te verlaten dan bij een mannelijke.

Dat concluderen onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health in JAMA Internal Medicine. Hierbij is er naar 1,5 miljoen opnamen van patiënten van 65 jaar en ouder gekeken in de periode januari 2011 t/m december 2014 in de USA.  11% van de patiënten die voornamelijk werden behandeld door vrouwen stierf binnen 30 dagen na opname, tegenover 11,5% die behandeld werd door een mannelijke specialist.

De (mannelijke) onderzoeksgroep schat dat er in de Verenigde Staten ongeveer 32.000 doden per jaar minder zouden zijn als de mannelijke artsen op hetzelfde niveau zouden presteren als hun vrouwelijke collega’s.

Hoofdonderzoeker Dr. Ashish Jha benadrukt dat dit niet betekent dat patiënten hem en zijn mannelijke collega’s moeten ontlopen. Mannelijke artsen zouden wel kunnen leren van hun vrouwelijke collega’s als het gaat om het volgen van richtlijnen voor een behandeling, het bieden van preventieve zorg en de communicatie met patiënten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here