Vrouwelijke predikant schrijft boek over waar mensen over praten in hun laatste uren

0
616

In tegenstelling tot wat de meesten van ons denken, hebben stervenden het niet over bidden, de zin van het leven of God. Waar ze bijna allemaal over praten, is hun familie. “Over de liefde die ze kregen en gaven. Of de affectie die ze níét kregen of gaven. De liefde die ze achterhielden of misschien zelfs nooit voelden voor mensen die ze onvoorwaardelijk hadden moeten liefhebben, En soms, als ze echt hun laatste adem aan het uitblazen zijn, roepen ze om hun moeder of vader.”

Aan het woord is Kerry Egan (39) uit het Amerikaanse South Carolina. Ze is dominee in een ziekenhuis en bezoekt al 15 jaar mensen die op sterven liggen. Omdat ze zo vaak de vraag kreeg waar die mensen mee bezig zijn in hun laatste momenten, besloot ze er een boek over te schrijven. “We vinden geen betekenis in hoogdravende theorieën over spiritualiteit, maar wel in ons gezin en onze vrienden”, aldus Egan. Maar soms is er ook niets van die liefde te merken.

“Er kunnen vreselijke dingen gebeuren in families, dat heb ik van zeer nabij ervaren”, gaat ze verder. “Soms vertellen patiënten me hoe het voelt als degene waar je van joudt je slaat of verkracht. Of als je niet gewild bent door je ouders. Of hoe het is als je beseft dat je je kinderen in de steek hebt gelaten. Of je gezin hebt kapotgemaakt door te drinken. Maar ondanks alles ben ik er elke keer weer verbaasd over hoe veel verlichting het kan brengen voor alle partijen als er op het einde toch nog vergeving en verzoening komt.”

Elizabeth Gilbert, auteur van de mega-bestseller ‘Eat, Pray, Love’ prijst het boek van Kerry Egan alvast de hemel in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here