Al duizenden jaren hanteren vrouwen penselen, poeders en pincetten

0
795

Al duizenden jaren gebruiken mensen kwasten, penselen en houtskool om zichzelf te verfraaien. In monze westerse wereld met name vrouwen. Van haarnaalden, pincetten en pruiken tot vaasjes met cosmetische producten en lepeltjes als make-upkwasten: Romeinse vrouwen wisten al hoe ze zich moesten opmaken.

Hun ogen omlijnden ze met roet, lichaamshaar werd verwijderd met hars of puimsteen en een egaal, wit gezicht bekwamen ze met kalkpoeder. Die potjes en rituelen waren overigens niet alleen weggelegd voor de rijke elite. Zij hadden weliswaar meer tijd en middelen, maar ook de werkende vrouwen zorgden dat ze er goed uitzagen.

Zoals hedendaagse vrouwen opkijken naar 21e eeuwse schoonheden als Angelina Jolie en Doutzen Kroes, spiegelden Romeinse vrouwen zich aan dé celebrity van toen: Venus. De godin van de liefde was hét vrouwelijke schoonheidsideaal, te herkennen aan fonkelende ogen en lange wimpers, bleke huid met rozerode wangen, volle haardos, weinig tot geen lichaamshaar en een zachte en egale huid. Maar ook: kleine borsten, bredere heupen en een ietwat bol buikje. Te slanke vrouwen zagen Romeinen namelijk als ziekelijk, en dus niet geschikt om kinderen te baren.

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren is het allemaal te zien bij de expo ‘Timeless Beauty’. Naast archeologische voorwerpen en teksten uit de Romeinse tijd, kunnen bezoekers ook genieten van de werken van kunstfotograaf Marc Lagrange, gefocust op de schoonheid van het vrouwelijke lichaam, in al haar onderdelen. Daarnaast ook ervaringen van hedendaagse vrouwen. En sociaal-psychologe Liesbeth Woertman geeft duiding.

De tentoonstelling ‘Timeless Beauty’ is te zien in het Gallo-Romeins Museum In Tongeren (Be) van 17 december 2016 t/m 30 juni 2017.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here