Steve Jobs-biograaf over de topvrouwen in de ict-geschiedenis

0
633

In zijn boek ‘The Innovaters’ (‘De uitvinders’), beschrijft Steve Jobs-biograaf Walter Isaacson de uitvinding van computers en het internet. En het is vooral een ode aan vergeten vrouwen. Isaacson, die als kind in de kelder met een soldeerbout in de weer was om de werking van lichtknopjes te doorgronden, vond dat de uitvinding van computers en internet maar eens degelijk moest worden gedocumenteerd.

En dat is precies wat de oud CNN-topman en voormalig hoofdredacteur van Time Magazine doet in zijn 626 bladzijdes dikke boekwerk, die als ondertitel ‘Hoe een groep hackers, genieën en nerds de digitale revolutie ontketende’ mee kreeg.

Te beginnen bij Ada, gravin van Lovelace (1815-1852), de Britse wiskundige, en dochter van dichter Lord Byron, die het eerste echte computer-algoritme schreef. En eindigend bij IBM’s supercomputer Watson, die in 2011 de 2 beste kandidaten uit de geschiedenis van de Amerikaanse kennisquiz Jeopardy! versloeg.

“We weten wie de gloeilamp heeft uitgevonden en de stoommachine maar als je mensen vraagt wie de computer of het internet heeft uitgevonden, blijft het stil”, aldus de auteur. Dat komt, stelt hij, vooral doordat het niet een verdienste was van 1 persoon. Een van meest onderbelichte aspecten van de digitale revolutie is volgens hem de rol van vrouwen. Zijn boek valt om die reden ook te zien als een eerbetoon aan mensen als Ada Lovelace.

“Bij het zien van een mechanisch weefgetouw dat met ponskaarten werkte, had zij al een visioen van wat in de verre toekomst een computer zou gaan heten.” En toch ging de eer voor haar werk naar haar mannelijke collega Charles Babbage, stelt Isaacson boos. “Veel later, in 1945 bij de voltooiing van de Eniac, de eerste echte computer voor algemeen gebruik in de VS, waren het de vrouwen die het programmeerwerk deden”, zegt hij. “Maar ook zij kregen daar nooit de eer voor die ze verdienen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here