Nicole Kidman en Reese Witherspoon hebben last van het ‘Smurfinsyndroom’

0
704

Weleens gehoord van het ‘smurfinsyndroom’? Dat is die ene vrouw die op de filmset omringd is door alleen maar mannelijke acteurs. Reese Witherspoon en Nicole Kidman, die samen de HBO-serie ‘Big Little Lies’ produceren, willen meer en echte vrouwen voor de camera.

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Liane Moriarty. “Wat ik zo fantastisch vind aan deze roman is dat ik mezelf zag in verschillende fases van mijn leven en het moederschap: ik was een moeder toen ik 22 was, maar ook op mijn 40ste, ik ben gescheiden en hertrouwd”, vertelde Witherspoon. “Het boek toont elke kleur van een vrouwenleven, en het is wonderlijk om als vrouw zo breed te kunnen spelen.”

De mening van Witherspoon en Kidman wordt gestaafd met cijfers van data-analiste Amber Thomas. Zij analyseerde de transcripten van de top 10 Amerikaanse films van 2016 en telde o.a. hoeveel woorden door mannen en door vrouwen worden uitgesproken. Het resultaat is behoorlijk schokkend: slechts 27% van de dialogen werd in 2016 werd door vrouwen gevoerd. De rest door mannelijke acteurs.

De geanalyseerde rolprenten zijn: ‘Captain America: Civil War’, ‘Finding Dory’, ‘Zootopia’, ‘The Jungle Book’, ‘The Secret Life of Pets’, ‘Batman v. Superman: Dawn of Justice’, ‘Rogue One: A Star Wars Story’, ‘Deadpool’, ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ en ‘Suicide Squad’.

‘Finding Dory’ heeft de sterkste vrouwelijke cast: 43% van de karakters is vrouw en 53% van de tekst wordt door een vrouw uitgesproken, waarvan 76% door de titelrol Dory. Maar dat is dan ook een uitschieter.

Bij ‘Rogue One’ is maar 9% van de karakters vrouw. 78% van de vrouwelijke dialogen werd in Rogue One gevoerd door Felicity Jones, in de rol van Jyn Erso. Ppk’ in Jungle Book’ komt maar 10% van de tekst uit de mond van een vrouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here