Meiden krijgen minder zakgeld dan jongens

0
773

De opmaat naar een latere loonkloof. Meisjes tussen 5 en 16 in Groot-Brittannië krijgen gemiddeld £2,20 per week minder zakgeld dan jongens. Ook krijgen ze minder financiële verantwoordelijkheid over hun geld.
Dat blijkt uit onderzoek onder 2000 schoolkinderen door Childwise, meldt The Guardian. Het toont volgens de organisatie aan dat er al op jonge leeftijd een inkomensongelijkheid is.

Jongens krijgen tussen de 5 en 16 gemiddeld £10,70 aan zakgeld, klusjes of betaald werk. Meisjes in diezelfde leeftijdcategorie krijgen £8,50. Het inkomensgat tussen jongens en meisjes wordt groter naarmate ze ouder worden. Tussen de 11 en 16 krijgen jongens gemiddeld £17,80 tegenover meisjes die ongeveer £12,50. Het verschil is dan al opgelopen tot 30%.

Ouders geven volgens Childwise hiermee verschillende signalen af. Jongens krijgen regelmatig geld op jonge leeftijd en mogen vaak zelf beslissen waaraan dit wordt uitgegeven. Ouders zijn vaker geneigd om controle te houden over waaraan meisjes hun geld aan besteden.

“Jongens lijken meer te worden vertrouwd met geld, terwijl meisjes meer afhankelijk zijn van anderen die spullen voor hen kopen of hun geld beheren”, aldus onderzoeker Jenny Ehren. Meisjes krijgen daarnaast van hun ouders vaak wel dure aankopen als kleding, schoenen, make-up en toiletartikelen. Dat overbrugt volgens de onderzoekers het verschil grotendeels. “Maar de manier van hoe ze hun financiën mogen beheren blijft verschillend.”

The Guardian meldt tenslotte dat in Groot-Brittannië het inkomensverschil tussen fulltime-werkenden mannen en vrouwen zo’n 13,9% is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here