De huisvrouwen-bonus: het gezin bestieren als een ceo

0
743

Het klinkt heel 50’er jaren, maar het is de realiteit in sommige huishoudens in het gruwelijk dure Manhattan. Vrouwen krijgen er vaak een ‘wife bonus’ uitbetaald als ze het huishouden en de kinderen goed bestieren. Dat blijkt uit een onderzoek van antropologe Wednesday Martin, waarover zij een boek publiceerde dat inmiddels ook in Nederland is uitgegeven onder de titel ‘Primaten van Park Avenue’.

De auteur zelf had moeite met inburgeren toen zij met haar man in de Upper East Side in New York ging wonen, met Hollywood de rijkste wijk van de USA. Hij groeide er op, maar zij komt uit een kleine stad in Michigan en kon haar draai niet vinden.

Totdat ze besluit haar vakkennis toe te passen op de dames in haar nieuwe omgeving. Opeens valt alles op zijn plek. Het snobistische optreden van de moeders op het schoolplein heeft veel weg van het gedrag van bavianen. Martins eigen obsessie met het scoren van een Hermès Birkin-tas lijkt plotseling volkomen logisch: het is een manier om hogerop te komen binnen de roedel.

Zo begint ze aan een studie naar patronen, rituelen, decorum, mutilatie en paringsgedrag bij deze uitzonderlijke stam. En onvermijdelijk ontdekt ze wat de waarde is van vriendschap bij deze dames wanneer puntje bij paaltje komt. Haar bevindingen zijn slim, provocerend en onverwacht en het is inderdaad ‘apis kijken’.

Zo beschrijft ze de cultuur van krachtige, goed opgeleide vrouwen die het huishouden en het gezin bestieren als een ceo. Ze besteden hun dagen aan het er zo perfect mogelijk laten uitzien van de woning, zichzelf ($85.000,- per jaar) en de kinderen. De onderzoekster kon haar oren niet geloven toen ze een van de vrouwen met een universitair diploma op zak hoorde zeggen dat ze moest wachten op haar huisvrouwenbonus voor ze een dure tafel kon aanschaffen.

Deze is vaak opgenomen in de huwelijkse voorwaarden en gebaseerd op prestaties. O.a. op hoe goed ze erin slagen het budget te beheren of de kinderen op een goede school weten te krijgen. De vette bedragen geven de vrouwen een zekere financiële onafhankelijkheid. Daarmee nemen ze dan weer deel aan sociale activiteiten voor de elite, zoals een lunch die wel even €10.000 kost.

Volgens Wednesday Martin zijn de wife bonuses het bewijs dat er in de Verenigde Staten nog steeds een enorme ongelijkheid heerst tussen man en vrouw en de vrouwen vaak afhankelijk en machteloos zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here