Wijntijd met Ella Klatte. Wijnen uit Toscane: fiasco of classico?

0
973

Gisteren maakten we een prachtige fles chianti open. Zo eentje die we nog bij het wijnhuis zelf kochten. Eerst een uitgebreide lunch met fijne fles erbij. Daarna rozig en wel de wijnwinkel binnengestapt. Foute boel natuurlijk. We werden om de pink van de prachtige Italiaanse verkoper gewonden. Kansloos tegenover zoveel charmes en na zoveel glaasjes. Doos na doos werd in de auto geladen. Een rokende credit card had ik.

Heb wel heel zuinig gedaan met al die flessen. Slechts sporadisch gaat er eentje open. Die is dan meestal nog prachtig. Zo ook die van gisteren. Zijdezachte, fluwelen tannines. Nog een spoor van mooi fruit. Maar ook aardse en gerijpte tonen. Zelfs een sliertje chocolade rook ik er in. Heerlijk bij pasta Bolognese.

Het etiket vermeldt chianti classico als herkomstbenaming. En DOCG. Wat houdt dat dan allemaal in? En Garantita? Zijn andere wijnen dan niet gegarandeerd? Denominazione Origine Controllata betekent dat de wijn uit een bepaald gebied komt. En aan bepaalde regels voldoet. Welke druiven wel en niet gebruikt mogen worden bijvoorbeeld.

We maken even een kleine duik in het verleden. Denk aan een gemiddelde pizzeria in Nederland 25 jaar geleden. Al die rieten mandflessen aan het plafond. Als kaarsenstandaard of gewoon ter decoratie. Die fles was vroeger de standaard in Toscane. Daar werden toen de chianti’s in geleverd. Zo’n fles heet een fiasco. En dat was de wijn vaak ook. Een beetje dunne, slappe slok. Meer gericht op kwantiteit dan op kwaliteit. Dat gaat natuurlijk nooit lang goed.

Marchese Antinori kwam in 1970 als een van de eerste in opstand. Hij maakte een wijn die niet aan de regeltjes voldeed, naar wel heel erg lekker was. Die werd gedegradeerd tot ‘vino da tavola’, jawel: tafelwijn. De aller eenvoudigste categorie. Mocht zelfs geen chianti meer heten. Meerdere wijnmakers volgden hem. Il Gran Rifiuto, de grote weigering om de verouderde regels te volgen. Deze wijnen werden bekend als ‘super-tuscans’, de duursten van Toscane. Prachtige blends van de sangiovese druif met cabernet sauvignon of merlot. Precies de druiven die er niet in mochten! Uiteindelijk werd in 1992 de wet gewijzigd. Ten gunste van de super-tuscans en dus ook de kwalitieit.

Dat was te proeven gisteravond! Een chianti classico. Classico betekent dat de wijn uit het hart van het gebied komt, de oorsprong van de chianti. Vergelijk het met het centrum van een oude stad. Garantita is een van de hoogste Italiaanse kwaliteitsniveau’s. Pas na jarenlang kwalitatief goede wijnen maken, commercieel succesvol en karakteristiek zijn voor het gebied. Dan pas mag je als wijnmaker dat aanvragen. En na goedkeuring op je etiket vermelden.

Onze fles komt van het wijnhuis Badia a Coltibuono, een voormalig klooster in Toscane. Waar je dus heerlijk kunt eten en logeren. Met een heel leuk winkeltje en die zeer charmante verkoper. Die van geen weigering wilde weten trouwens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here