Ester Naomi Perquin is de nieuwe Dichter des Vaderlands

0
782

Met ingang van zondag 29 januari 2017 is Ester Naomi Perquin de Dichter des Vaderlands. Zij is de opvolgster van Anne Vegter, die deze titel de afgelopen 4 jaar mocht dragen.

Het fenomeen Dichter des Vaderlands is een initiatief van onder meer NRC en Poetry International en bestaat sinds 2000, toen Gerrit Komrij werd aangesteld. Degene die de titel draagt, treedt op als ambassadeur van de poëzie en schrijft gedichten naar aanleiding van de actualiteit.

Perquin, die onlangs haar 4e bundel ‘Meervoudig afwezig’ publiceerde, is volgens de voordrachtscommissie de gedroomde kandidaat. “Haar scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel maken haar tot de ideale Dichter des Vaderlands”, schrijft de commissie met onder anderen Abdelkader Benali en Kees van Kooten. Tevens wijst zij erop dat het engagement van Perquin zich niet beperkt tot de poëzie of de literatuur. Zo schreef ze 2 jaar terug een cultuurnota voor de gemeente Rotterdam.

De 37-jarige Perquin was reeds stadsdichter van Rotterdam en schreef ook enige tijd columns voor De Groene Amsterdammer en NRC. Op NPO Radio 1 presenteert ze op vrijdag het programma ‘Nooit meer slapen’.

Van voorgangster Anne Vegter wordt zondagavond afscheid genomen tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Kunsthal in Rotterdam. Volgens Poetry International heeft Vegter haar rol de afgelopen jaren op indrukwekkende wijze ingevuld. Esther Naomi Perquin wordt benoemd voor een periode van 2 jaar. Haar eerste gedicht als Dichter des Vaderlands staat vandaag in NRC.

Illustratie boven: Het gedicht ‘Gaandeweg’ van Ester Naomi Perquin op de muur van het Centraal Station Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here