Valentijnsdag: cardiologe Janneke Wittekoek over het vrouwenhart

0
571

Vandaag, op de dag van de liefde, verschijnt van cardiologe Janneke Wittekoek ‘Het vrouwenhart.’ Dat wordt weliswaar wereldwijd begeerd, maar ook ernstig miskend. Een vrouwenhart functioneert anders dan een mannenhart.

Tienduizenden vrouwen in Nederland worden jaarlijks bij hun huisarts of cardioloog weggestuurd met de mededeling dat er met hun hart niets mis is. Dat hun klachten wel te maken zullen hebben met stress of met de overgang. Jaren kampen deze vrouwen vervolgens met hun onbegrepen klachten totdat ze plotseling op de Intensive Care belanden met een zwaar hartinfarct.
De oorzaak? Een vrouwenhart functioneert anders dan een mannenhart.

Cardiologe dr. Janneke Wittekoek heeft als missie om het vrouwenhart op de kaart te zetten, zodat er minder vrouwen zullen sterven aan hart en vaatziekten, momenteel ladykiller nummer 1.

Mannen die hun echtgenotes liefdevol bejegenen, scheppen niet alleen prettige sfeer maar dragen ook bij aan een langer en gezonder leven van hun partner. Gewoon een knuffel of een reep pure chocolade zorgen al voor een enorme opkikker die bijdraagt tot een betere gezondheid van vrouwen, aldus Wittekoek op deze da van het hart.

Er komt langzamerhand gelukkig steeds meer aandacht voor genderspecifieke gezondheidszorg. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de komende jaren zelfs 12 miljoen extra uit voor onderzoek naar de gezondheid van vrouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here