Zeg geen ‘meisje’ of ‘collegaatje’ als je het over een vrouw hebt

1
795

Taal is mijn vak en het is een heerlijk fenomeen. Taal is een levend ding: er komen nieuwe (vaak hele creatieve) termen bij en soms stuit ik op een woord dat nog maar zelden gebruikt wordt. In het eerste geval is ‘internettrollen’ een woord van nu, dat de gevoelswaarde uitstekend aangeeft. In het laatste geval, woorden van toen, werd ik laatst gek aangekeken toen ik het over mijn ‘mantel’ had in plaats van over mijn ‘jas’.

Met je woordkeuze kun je een persoon ook enorm neerzetten. Dat gebeurt vanuit onze taal- en cultuur-historie vaak ten aanzien van vrouwen. Germaanse talen (waaronder dus onze moedertaal) hebben de mogelijkheid tot verkleinwoorden.

Supervrouwen Academy-trainer Vreneli Stadelmaier schrijft daar vandaag over. Een cliënt van haar, een jonge juriste. Ze sprak over een mede-bestuurslid als ‘dat meisje dat bij mij in het bestuur zit’. Toen Vreneli vroeg hoe oud ze was, bleek het een huisarts van 32 jaar te zijn. Ze had het ook over collegaatjes (advocaten van begin 30) en vriendinnetjes.

“Als je met meisjes in het bestuur zit, met collegaatjes werkt en vriendinnetjes hebt, dan denkt menigeen dat je zelf niet ouder bent dan 18. Haar klacht was dan ook dat ze niet serieus genomen werd. Nu lag dat niet alleen daaraan, maar haar taalgebruik hielp haar niet”, aldus Vreneli, auteur van o.a. ‘F*ck die onzekerheid’.

Het lijkt soms alsof ook de vrouwelijke vorm van een woord minder status verschaft. Denk aan steward / stewardess of secretaris / secretaresse, directeur / directrice. De vrouwelijke vorm is niet altijd een compliment. Maar door al die hedendaagse vrouwen die het zo goed doen als advocate, medisch specialiste en wat te denken van ‘Bundeskanzlerin’ is dat mijns inziens in rap tempo aan het veranderen.

Maar praat als vrouw niet teveel in verkleinwoorden ook als het niet direct mensen betreft. Je zet jezelf er ook kleiner dan nodig mee neer. ‘Even een belletje doen’ of ‘Jij ook nog een koffietje?’ en wat te denken van ‘een bedrijfje’, zorgen ervoor dat de spreker / spreekster minder serieus genomen wordt.

We wensen jullie een fijne, grootse Valentijnsdag. En je gaat vanavond niet uit eten met je ‘vriendje’ (als je boven de 18 bent), maar met je vriend(in)!

Annedieke

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here