3e feministische golf: Spice Girls-clip maakt zonneklaar wat girlpower is

0
644

Ruim 20 jaar na de eerste hit ‘Wannabe’ zijn The Spice Girls nog steeds relevant en moeten we een gat in de lucht springen dat ze weer gaan toeren. Want niet alleen gaven ze elk opgroeiend 90’s meisje een dosis girlpower, ze maakten tevens de 3e golf feminisme zonneklaar. Vrijheid, zelfbeschikkingsrecht en het recht op een eigen mening. Door de 5 Britse meiden verpakt als ‘If you wanna be my lover / you gotta get with my friends’.

Boze vrouw, eng he?
Aldus Erica Hawkins, redacteur van het platform Hellogiggles. “Met elk nieuw nummer, elke nieuwe videoclip en elk interview realiseerde ik me steeds meer dat ik kon dragen wat ik wilde, kon zijn wie ik wilde en nog steeds respect verdiende van mijn leeftijdsgenoten, en van mannen. Of je nu een glanzende mini-rok draagt of niet, dat heeft er niks mee te maken.” Erica identificeerde zich vooral met Mel B.. Haar bijnaam ‘Scary Spice’ kreeg ze vanwege haar directheid. Door deze met trots te dragen, ging ze rechtstreeks in tegen het beeld van ‘de boze zwarte vrouw’ waarmee vaak laagdunkend werd en wordt gedaan over donkere vrouwen.

De derde golf
De term ‘derde golf feminisme’ is er door de Amerikaanse feministe Rebecca Walker aan gegeven. In 1992 riep zij vrouwen in het feministische tijdschrift Ms. Magazine op om hun tweederangspositie niet langer te pikken. “Stem niet langer op die politicus die niet naar vrouwen luistert. Ga niet met ze in zee, sluit geen vrede met ze en kijk niet om naar diegenen die zich niet hard willen maken voor de vrijheid van vrouwen, over hun leven en hun lichaam.”

Seks en de vrouwenbeweging
De combinatie van seksualiteit en feminisme blijkt nog steeds een lastige voor sommige mensen, ook nu. Emma Watson groeide ook op in die ’90’er jaren en begrijpt het maar al te goed. Na haar ‘bh-loze’ foto voor Vanity Fair, naast het interview over haar VN-ambassadeurschap, kreeg ze behoorlijk wat commentaar. “Ik dacht dat je een feminist was?”, reageerde iemand. “Feminisme gaat over de keuze geven aan vrouwen. Het is geen stok om andere vrouwen te slaan. Het gaat over vrijheid, bevrijding en gelijkheid.Ik begrijp niet wat mijn tieten daarmee te maken hebben”, antwoordde Emma spitsvondig.

Filmpje!
De ‘Spice Girls’ vormden dé meidenband van rond het millennium. Maar nog steeds inspireren ze meisjes en vrouwen van over de hele wereld. Er is namelijk nooit vertoond beeldmateriaal uit 1997 opgedoken waarin de Spicy meiden een regisseur hard aanpakken die hen seksistisch benaderd. Te zien is hoe ze in discussie gaan met hem op de set van een commercial voor Polaroid.

Meer bloot graag, nee Girl Power!
Voor de gelegenheid dragen ze een typisch Brits schooluniform Nadat de regisseur zegt dat meer bloot de fantasie van elke man is en dat zij meer buik en decolleté moeten tonen springt Scary Spice uit haar vel. “Loop de naar de hel.” Ze wordt bijgevallen door Ginger Spice, die hem uitmaakt voor een chauvinistisch zwijn. Victoria Beckham maakt het af door zijn zonnebril af te pakken. Mel B legt het goed uit: “Jouw vraag is een al te makkelijk smoesje.” Geri voegt eraan toe dat hij nu wel beter zou moeten weten. Scary Spice bedankt de regisseur nog als ze zich naar de camera draait. “Omdat hij vroeg of we wat meer decolleté konden tonen. En we zeiden: ‘Nee, girl power!'”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here