Ontslagen worden omdat je niet op hakken wilt werken?

0
612

De 27-jarige Nicola Thorp werd ontslagen omdat ze geen hoge hakken wilde dragen naar haar werk. De Londense startte een petitie tegen dit soort kledingvoorschriften en die werd meer dan 150.000 keer ondertekend. Als het aan haar ligt, komt er een wet die verbiedt dat werkgevers dit soort eisen aan hun werknemers mogen stellen. Nicola Thorp kreeg gelukkig veel steun. Niet alleen van seksegenotes, maar mannen toonden hun solidariteit door op hakken naar hun werk te gaan. Daarover schrijft Rianne van Vuren bij Een Vandaag.

Het Britse parlement debatteert vandaag over de kwestie en stelde ook een onderzoek in waaruit bleek dat duizenden vrouwen weleens met dergelijke kledingvoorschriften te maken hebben gehad. Vrouwen wordt gevraagd om lippenstift te dragen, zwarte vrouwen wordt gevraagd om hun kroeshaar chemisch te stijlen en blond haar wordt geprefereerd.

Wij hebben even gebeld met Zabeth van Veen, imagodeskundige en trainer aan de Supervrouwen Academy.  “Dit gaat uiteraard veel te ver. Een verzorgd uiterlijk, professionele verzorgde en schone kleding: daar zou de grens moeten liggen. Er zijn genoeg vrouwen die om fysieke of andere redenen geen hoge hakken kunnen dragen.”  Zabeth wijst ook op het principe van ‘bezint eer ge begint’. “Je kunt je ook afvragen of je bij zo’n organisatie wilt werken. Als vooraf gesteld wordt dat je hoge hakken en rokken moet dragen, is aan jou de keuze om er wel of niet te gaan werken: dan weet je waaraan je begint.”

Ook in Nederland is een opmerkelijke drsscode-kwestie bekend: de glimkontzaak. In 2015 werd een werkgever veroordeeld omdat hij zijn werkneemster verplichtte om hoge hakken en strakke satijnen jurkjes te dragen. Dat bracht hem geluk dacht hij. Mis dus. De werkneemster deed aangifte en hij moest €20.000,- schadevergoeding betalen vanwege seksuele intimidatie.

Vanavond in de uitzending van Een Vandaag wordt aandacht besteed aan deze toch wel heel erg niet 2017-achtige dresscodes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here