Aletta Jacobs Lezing: succesvolle vrouwen zijn al gauw de bitch

0
663

Waarom worden succesvolle vrouwen al snel als bitch bestempeld, terwijl vaders die parttime werken om voor hun kinderen te zorgen gezien worden als aardige sukkels? Zijn vrouwen beter in zorgen en mannen beter in leidinggeven? Zijn alle vrouwelijke leidinggevenden kenaus? Of zijn dit slechts achterhaalde stereotypes?

In haar Aletta Jacobs Lezing op Internationale Vrouwendag legt Belle Derks de onbewuste sekse-stereotypen van het publiek bloot en vertelt hoe maatschappelijke verwachtingen van mannen en vrouwen hun keuzes en uitkomsten op het werk beïnvloeden. Zij presenteert haar onderzoek naar het Bijenkoninginnen-fenomeen, het idee dat vrouwen elkaar op weg naar de top niet helpen maar juist tegenwerken.

Is dit iets typisch voor vrouwen of heeft het te maken met de omstandigheden waar­onder zij zich moeten bewijzen? Hoe hebben sekse-stereotypen invloed op romantische relaties tussen mannen en vrouwen? Wat vinden we er anno 2017 van wanneer een vrouw een meer succesvolle carrière heeft dan haar man? Heeft zo¹n relatie kans van slagen? Wat leert wetenschap­pelijk onderzoek ons over onbewuste processen die verschillen tussen mannen en vrouwen in stand houden?

Belle Derks is hoogleraar Sociale & Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Ze doet onderzoek naar hoe vrouw­en en etnische minderheden beïnvloed worden door negatieve stereotypen, en wat we kunnen doen om er voor te zorgen dat deze groepen – ondanks ongelijke maatschappelijke kansen – hun motivatie, ambitie en prestatie behouden.

Aletta Jacobs Lezing, woensdag 8 maart 2017, 20:00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here