Vreneli Stadelmaier: ‘Bij vrouwen van in de 30 verdampt ergens de ambitie’

0
755

Ze zijn afgestudeerd, maar hebben nog niet de baan gevonden die daar bij hoort. Of ze hebben net een kind gekregen, maar vinden geen deeltijdbaan op dat niveau. Veel jongeren en vrouwen doen niet het werk waar ze voor zijn opgeleid.

Dat bleek vorig jaar in Nederland uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het 3e kwartaal van 2015 deed de helft van de hoogopgeleide en afgestudeerde jongeren werk dat meestal door mensen met een middelbaar of lager onderwijsniveau wordt gedaan.

Het maakt bijna niet uit wat ze precies hebben gestudeerd. Bij de onderwijsrichtingen dienstverlening, techniek, industrie en bouwkunde komt het verschijnsel het meest voor. Naarmate mensen ouder worden, herstelt dat zich en zijn ze minder vaak onder hun niveau aan de slag.

Zo rond de leeftijd van 35 jaar ontstaat er een verschil. Daarboven werkt 1 op de 3 hoogopgeleide vrouwen onder haar niveau, tegen 1 opde 4 van haar mannelijke tegenstrevers. Vaak zijn er kinderen in het spel. Vrouwen gaan na het krijgen van hun eerste kind vaker in deeltijd werken. Hierdoor bouwen ze minder werkervaring op, wat hun carrièrekansen verkleint.

Vreneli Stadelmaier, auteur van de bestseller ‘F*ck die onzekerheid’ (over het imposter syndrome) en winnares van de Joke Smit Prijs 2015, richt zich in haar nieuwe boek met name net afgezwaaide, hoogopgeleide vrouwen. “Het ontbreken van softskills zoals: onderhandelen, strategisch opereren en impact maken, is een van de oorzaken waardoor te weinig vrouwen meedoen aan de race naar de top”, meent Stadelmaier.

“Ja, we zijn goed in motiveren, communiceren en beschikken vaak over meer inlevingsvermogen dan mannen. Maar we moeten ons ook minder bescheiden opstellen en leren zichtbaar te zijn. Zo kunnen we effectief en gelukkig excelleren in ons werk.” Met het boek ‘Yes She’s Smart’ leert Vreneli jonge vrouwen hoe ze effectiever, gelukkiger en met meer succes kunnen werken. Zodat ze wél tevreden zijn over hun baan, niet afhaken en – als ze dat willen – kunnen doorstomen naar de top.

Vanaf vandaag verkrijgbaar. Het project is een integratie tussen offline en online. In het boek staan QR-codes die de lezer direct naar de betreffende online informatie, video of test op de smartphone brengt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here