Met een succesvolle partner werk je ook aan je eigen carriere

0
659

De laatste cijfers van het CBS tonen klip en klaar aan dat steeds meer vrouwen hoogopgeleid zijn. Hoger opgeleid dan bijvoorbeeld hun partner. Niks aan de hand, zul je denken, downdaten is per slot van rekening heel erg 2017. Voor degenen die dit begrip niet kennen: dat is als je als vrouwelijke orthodontist (WO) bijvoorbeeld op date gaat met een fysiotherapeut (HBO). Dan kan natuurlijk ook met een tegelzetter, maar diverse onderzoeken wezen reeds uit dat het verschil niet té groot moet zijn. (de uitzonderingen daar gelaten natuurlijk)

Maar een slimme meid gaat op zoek naar een slimme partner, om zich daarmee wel of niet voort te planten. Want een volgend nieuw fenomeen vormen de zogenaamde ‘powerkoppels’.  Vaak zijn dat paren waarvan de vrouw hoogopgeleid is en de man (los van opleiding), bijvoorbeeld succesvol ondernemer is. Sociologe Ellen Verbakel van de Radboud Universiteit promoveerde aan aantal jaren geleden reeds op dit onderwerp. En zij ontdekte dat hoogopgeleide / succesvolle stellen elkaars carrière positief beïnvloeden.

Voor haar onderzoek gebruikte ze gegevens vanaf de 50’er jaren tot nu van duizenden Nederlandse paren met en zonder kinderen. Hoewel er in die periode veel veranderd is in de man-vrouw verhoudingen, blijkt de invloed die ze op elkaars loopbaan hebben gelijk. Die is namelijk onverminderd groot.

Al sinds 1940 heeft een man met een hoge opleiding en beroepsstatus een positieve invloed op de carrière van zijn vrouw. Ook omgekeerd heeft een succesvolle vrouw altijd een gunstige uitwerking op de loopbaan van haar echtgenoot. Waarschijnlijk komt het omdat de partners gebruikmaken van nuttige contacten in elkaars netwerk. Maar het kan hem ook zitten in het feit dat dergelijke koppels in de privésfeer hun ervaringen en ideeën bespreken en elkaar zo helpen bij het opbouwen van beider carrières.

Dr. Ellen Verbakel geeft ook online les via de Universiteit van Nederland. Zoals in onderstaand college. In onze zoektocht naar een partner hebben we veel persoonlijke wensen; sommigen zelfs wel heel veel. Ellen ziet in haar onderzoeken dat die persoonlijke wensen zoals ‘economisch zelfstandig’ of ‘houdt van Bach’ simpelweg te maken hebben met het feit dat mensen een partner willen die veel op hen lijkt. Ze legt uit waarom de meeste relaties helemaal niet gebaseerd zijn op irrationele zaken zoals ‘liefde op het eerste gezicht’, maar een bewuste afweging zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here