De eerste vrouw die de marathon liep, werd weggesleurd…….

0
1495

Marathon Woman is haar bijnaam. Ze was de eerste vrouw die het ‘waagde’ om aan het koningsnummer van de atletiek mee te doen. Kathrine Switzer had zich ingeschreven als 20-jarige in 1967 als K.V. Switzer voor de marathon van Boston. Ze liep mee, gekleed in een los trainingspak. Na een kilometer of 8 sprong een van de wedstrijdleiders van een vrachtwagen om haar met geweld uit de race te verwijderen.

‘Get the hell out of my race!’ riep hij. Maar de mannen rond Kathrine hielden hem tegen. Die vonden dat ze het volste recht had om daar te zijn. Voor hen had de marathon niets met uitsluiting te maken of met een bewijs van mannelijke superioriteit.

Voor hen was de marathon er voor de lopers. Ondanks alle heisa verloor Kathrine Switzer haar ritme niet. Later vertelde ze: “Kilometer na kilometer voelde ik mijn woede wegzakken. Je kunt niet boos blijven als je hardloopt!” De sport had de genderkloof overbrugd. Tegenwoordig zegt Kathrine Switzer: “Als ik nu naar de marathon van Boston ga, krijg ik natte schouders: vrouwen vallen huilend in mijn armen. Het zijn vreugdetranen, want hardlopen heeft hun leven veranderd. Ze hebben nu het gevoel dat ze alles kunnen.”

70 jaar is Kathrine Switzer inmiddels. Bovenstaand voorval vond exact een halve eeuw geleden plaats. Maandag rent ze weer mee. In Amerika lopen tegenwoordig meer vrouwen dan mannen de marathon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here