Tips on Tuesday: Wat je kan leren van Miss Piggy

0
766

Bovenstaande titel lezende,  denkt je misschien: ’Wat is dit voor poppenkast?’, maar ik meen het serieus. Want waar is Miss Piggy goed in? Ze kan goed voor zich zelf opkomen, vindt zichzelf erg belangrijk, geeft duidelijk haar mening en ga zo maar door. Ik wil hiermee niet beweren dat je nu een egoïstische, onuitstaanbare diva moet worden die iemand meteen een oplawaai geeft als haar iets niet zint (arme Kermit). Waar ik op doel is dat zij kennelijk geen last heeft van onzekerheden of de angst dat zij niks kan.

Meer zelfvertrouwen
Heb je weleens last van zo’n stemmetje in je hoofd dat zegt dat je iets niet kunt, dat het wel niets zal worden of dat je maar beter je mening voor je kunt houden? Het kan per situatie verschillen. Thuis heb je misschien nergens last van, maar op het werk breekt je het zweet uit als je jouw mening in een vergadering naar voren wilt brengen of als je ‘nee’ moet verkopen aan een leidinggevende. Wellicht heb je in jouw carrière te maken met veel mannelijke collega’s en heb je het gevoel dat jij als vrouw altijd harder moet werken om waardering te krijgen. En daar knap je niet van op.

Enige onzekerheid is niemand vreemd.
Het is normaal als je nerveus bent voor een examen of een sollicitatiegesprek. Maar als een structureel gebrek aan zelfvertrouwen storend wordt in je dagelijks leven of als het je blokkeert in de verdere ontwikkeling van je carrière, is het goed om ook hier eens ruimte te maken voor nieuwe inzichten.

Bouwen aan vertrouwen
Meer zelfvertrouwen creëer je door beter om te gaan met je onzekerheid. Die is immers niet gebaseerd op de werkelijkheid, maar wordt bepaald door gedachten en ideeën die je door de jaren heen hebt ontwikkeld. Denk aan je opvoeding, familiecultuur en je opleiding. Weet jij nog wie van invloed waren op jouw zelfbeeld en welke boodschappen, die jij meekreeg als kind of als jongvolwassene, hebben bijgedragen aan jouw huidige mate van zelfvertrouwen?

Vorming
Onderzoek eens wie en welke uitspraken jouw zelfvertrouwen gevormd hebben, zowel in positieve als negatieve zin. Begin met de positieve. Wie heeft je geprezen en wat zei diegene tegen je? Bijvoorbeeld je oma: ‘Lieve kind, jij komt er wel want je bent een doorbijtertje!’ Of je leraar op de basisschool: ‘Je bent echt een rekenwonder!’

Deuk
Kun je ook bedenken wie je gekrenkt heeft en met welke uitspraken ze jouw zelfvertrouwen een deuk hebben toegebracht? Bijvoorbeeld: je ouders: ‘Begin er niet aan, dat kun jij niet. Het is gedoemd om te mislukken!’ Of je pianoleraar: ‘Je kunt dat stuk nog steeds niet foutloos spelen. Ben je nou gewoon dom of ben je te lui om te oefenen?’ Inmiddels heb jij al lang het tegendeel bewezen door een mooie carrière op te bouwen. Die uitspraken van vroeger, kloppen dus niet.

Eigen verantwoordelijkheid
Het is niet de bedoeling om je ouders, verzorgers of leerkrachten de schuld te blijven geven van jouw gebrek aan zelfvertrouwen. Als volwassene kun je zelf de verantwoordelijkheid nemen en de door jou gewenste veranderingen in gang zetten. Als je nu deze uitspraken kunt vervangen door positieve boodschappen die wel kloppen, zal dat je zelfvertrouwen verhogen. Je kunt jezelf nu op een manier toespreken die geen onzekerheid meer veroorzaakt. Bijvoorbeeld: ‘Je zult er voor moeten knokken, maar het gaat je uiteindelijk lukken want je bent een doorbijter!’ Of: ‘Als je goed blijft oefenen, zul je het uiteindelijk onder de knie krijgen. Hou vol!’

Streng toespreken
Het stemmetje daar ergens in je achterhoofd dat maar blijft hameren op alles wat je niet kunt en wat er allemaal niet deugt in je leven, heeft het dus bij het verkeerde eind. Als dat stemmetje namelijk gelijk zou hebben, zou dat betekenen dat al die mensen die iets positiefs over jou zeggen leugens verkondigen, dat de diploma’s die je hebt behaald vervalst zijn en dat alle successen die je hebt behaald geheel buiten jou om tot stand zijn gekomen. Is dat aannemelijk? Nee dus. Kijk desnoods nog eens goed naar je curriculum vitae en word je bewust van wat je allemaal hebt gedaan en bereikt in je leven. Spreek het stemmetje gerust tegen als het weer de kop opsteekt: ‘Ik hoor je wel maar ik doe er niets mee. Wat je zegt klopt niet, ik doe het op mijn manier. Ik heb je niet nodig.’ Als jij je de volgende keer onzeker voelt, denk dan maar aan Miss Piggy en haar zelfvertrouwen en laat je niet van de wijs brengen.

Bronnen:
Jolanda Meijer: ‘Een opgeruimd hoofd in 7 stappen’
Rosette Poletti & Barbara Dobbs: ‘Meer zelfvertrouwen’
Vreneli Stadelmaier: ‘F*ck die onzekerheid’

Jolanda Meijer (ex-KLM) begeleidt in haar praktijk ‘de Ruimtewinner’ mensen die uit balans zijn geraakt om weer rust en ruimte in hun leven te krijgen. Zij is gespecialiseerd in het verminderen van stress en het verbeteren van de werk-privé balans. Zij geeft bedrijfstrainingen over slimmer werken en e-mailen. Afgelopen oktober verscheen de 2e druk van haar boek ‘Een opgeruimd hoofd in 7 stappen’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here