Op naar Bevrijdingsdag: Amerikaanse vrouwen hielden in WOII de fabrieken gaande

0
838

Iedereen kent bovenstaande affiche wel. Er zijn duizenden variaties op gemaakt in de loop der jaren. Want deze ‘Rosie the Riveter’ (Kaat Klinknagel) werd het symbool voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in fabrieken gingen werken. Zij vulden de arbeidstekorten op die ontstonden doordat mannen naar het front gingen. Miljoenen vrouwen trokken naar de fabriekshallen om oorlogsmaterieel te maken van autobanden tot vliegtuigen.

Ze deden zwaar en soms gevaarlijk werk dat voorheen als ‘mannenwerk’ was bestempeld, en kregen een salaris dat vrouwen vóór de oorlog niet snel konden verdienen. Dit bood jonge vrouwen een onafhankelijkheid die smaakte naar meer. De rol van vrouwen op de arbeidsmarkt zou nooit meer hetzelfde zijn. Klinknagelschietster was op dat moment het belangrijkste beroep bij het maken van vliegtuigen. Voor één B-26 bommenwerper moesten 25.000 onderdelen aan elkaar bevestigd worden met 300.000 klinknagels.

De tentoonstelling ‘Rosie the Riveter’ zet hun veelzijdige verhaal in een brede internationale context. Ook wordt getoond hoe deze geschiedenis generaties vrouwen inspireerden en hoe de beroemde poster met de slogan ‘We Can Do It!’ een feministisch icoon werd.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 laat de zinderende geschiedenis nog tot oktober 2017 in de tijdelijke tentoonstelling ‘Rosie the Riveter’. Een eerbetoon aan de vrouwen die werkten voor onze vrijheid. De tentoonstelling werd geproduceerd dankzij financiële steun van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).

Meer Rosies zien? Klik HIER.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 28 januari t/m 1 oktober 2017
Informatie: drs. Rense Havinga, conservator, via 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl
Website: www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum,
Twitter: @bevrijding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here