Reizen scherpt de geest: koop ervaringen, geen spullen …..

0
681

Zelf is hij wel zo’n 3 maanden per jaar van huis en is er zowel wetenschappelijk als persoonlijk van overtuigd dat reizen supergezond is. ‘Geluksprofessor’ Ap Dijksterhuis schreef ‘Wie (niet) reist is gek.

“De belangrijkste reden waarom reizen gelukkiger maakt, is dat je veel meer in het nu leeft”, aldus Prof. Dr. Dijksterhuis. “Je denkt veel minder na over het verleden en de toekomst dan thuis. ‘s Avonds denk je hoogstens eens over wat je de volgende dag gaat doen.” En last but not least: volgens de professor ben je niet allen tijdens, maar ook voor en na je reis een stuk gelukkiger. Dat noemt hij ‘voor- en napret’.

Reizen en vakantie houden zijn niet hetzelfde. Dijksterhuis raadt af om op het strand te gaan liggen. “Daar blijft de ruzie met je baas door je hoofd spoken. Er moet een soort poetsvrouw door je hoofd. Onderzoek leert ook dat wie weinig actieve vakanties onderneemt, bij terugkomst snel weer op het stressniveau van daarvoor zit.”

Zij motto is: ‘Koop ervaringen, geen spullen’. “Bij spullen komt meer twijfel en spijt kijken: die tv die je bij nader inzien niet had moeten kopen of die schoenen die elders misschien goedkoper waren.” En bovendien maakt reizen creatiever. “Het houdt je brein lenig. Het gaat psychologische verschimmeling tegen.”

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar, schrijver, spreker, ondernemer, reiziger en een invloedrijke psycholoog. Hij is hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Eerder schreef hij ‘Op naar geluk’ en ‘De merkwaardige psychologie van een wijndrinker’. Van zijn eerste boek ‘Het slimme onbewuste’ zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here