Op naar Bevrijdingsdag: Duits verzet tegen de nazi’s

0
527

Denkend aan de Tweede Wereldoorlog zien we Duitsers meestal als daders, terwijl er van hen uiteindelijk het meeste sneuvelen. Ook onder de niet-Joden. Hans Fallada schreef kort na de oorlog ‘Jeder stirbt für zich allein’, dat pas in 2010 in zijn originele vorm in het Nederlands werd uitgebracht als ‘Alleen in Berlijn’. Hij beschrijft het waargebeurde verhaal van mensen in een klein appartementencomplex in Berlijn, die ieder hun eigen daad van verzet plegen tegen het Nazi-regime.

De nadruk ligt daarbij op een arbeidersechtpaar. Otto werkt als voorman in een houtzagerij en Anna is lid van een Nazi-vrouwengroepering dat huisbezoeken aflegt. Dat verandert als hun enige zoon Hans sneuvelt aan het front. Hoewel ze hun leven zo normaal mogelijk proberen op te pakken, neemt hun aversie tegen de Nazi’s, en Hitler in het bijzonder, toe. Ze houden hem verantwoordelijk voor de dood van hun zoon. Als teken van verzet schrijft Otto kleine ansichtkaarten met teksten tegen Hitler, die Anna op diverse plaatsen achterlaat in de stad. Uiteindelijk belanden ze ook op het bureau van Gestapo-inpecteur Escherich, die direct jacht maakt op deze rebel. Het profiel van de dader wordt steeds duidelijker voor Escherich, maar Otto & Anna gaan steeds voorzichtiger te werk en het lukt hen om honderden kaartjes over de stad te verspreiden. Hun eigen kleine daad van verzet tegen Hitler en diens beleid.

Nu, bijna 75 jaar na het verschijnen van het boek, is er de film ‘Alone in Berlin’. In het engels weliswaar, met een ‘Allo Allo’-accent, wat toch voor Nederlanders vreemd blijft overkomen. Maar met een geweldige cast (Emma Thompson) en dito boodschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here