Expert Talk – heb jij een gekleurd team?

0
561

Stop het gezeur: geef je team kleur

Wist je dat veel verschillende kleuren eten een goede balans in vitamines, mineralen en voedingsstoffen betekent? Heel gezond dus om dagelijks te variëren hierin, want gezond leven willen we toch allemaal!

Kleur doet wat met je. Het geeft ook sfeer aan ruimten. Of het nu binnen of buiten is, je kunt niet om kleur heen. Iedereen heeft wel een lievelingskleur. En als je niet weet welke kleuren goed bij jou passen, vraag je een kleurstylist. Die weet precies welke kleur jou laat stralen!

Zo is het ook met het samenstellen van je team. Natuurlijk zijn competenties en ervaring belangrijk, en dat is ook vaak waar we op focussen. Maar hoe zit het met de kleur in je team? Kies je vooral types die op jou lijken? Of mensen die het waarschijnlijk goed met elkaar zullen hebben? Een veelgehoorde uitspraak is: “We moeten wel iemand vinden die past bij het team”. Waar let je dan op? Wat is belangrijk?

In een interview dat ik onlangs had met een CEO van een bedrijf, kwam naar voren dat er in haar bedrijf vooral veel groene medewerkers zijn. Hmm denk je dan, agrarische sector? Nee hoor het lijkt er niet op. Ze doelde op het gedrag van de mensen: er is minder daadkracht en er wordt veel afgewacht. Hierdoor lopen projecten soms onnodig vertraging op. Ze zei: ik denk dat ik wel wat rood of geel kan gebruiken! De kleuren die ik hier noem hebben betrekking op het DISC model. Een wetenschappelijk ontwikkelde analyse van het gedrag van de mens.

D, staat voor dominant, direct en is rood

I, staat voor inspiratie en invloedrijk en is geel

S, staat voor sociaal, veiligheid en beschouwend en is groen

C, staat voor consciëntieus, correct en analytisch en is blauw.

Het onderscheid wordt gemaakt in taak- of mensgerichtheid en initiatief nemend of -volgend. Als je deze eigenschappen in een kwadrant zet wordt het overzichtelijk en kun je aan elke letter een kleur koppelen.

 

DISC in diagram

Elk mens heeft een combinatie van deze eigenschappen, waarbij er meestal 1 uitspringt als voorkeursgedrag. Hierdoor kon de CEO die ik interviewde ook zeggen dat ze een overwegend groen team heeft. Elke eigenschap heeft zo zijn voordelen, maar ook nadelen. Je kunt je ontwikkelen en bepaalde dingen aanleren, maar DISC geeft aan wie je in je kern bent en dat is jouw gedrags-DNA. Er is geen goed of fout, je bent mooi gemaakt, prima zoals je bent.

In samenwerking met anderen echter, is het wel belangrijk dat je van jezelf weet wie je bent en wat je fijn vindt. En nog beter is het als je begrijpt wat de ander beweegt, waarom hij of zij doet wat hij doet. Want dat heeft ook een reden. Komt jouw DISC profiel redelijk overeen met dat van een ander, dan heb je waarschijnlijk heel gemakkelijk een klik met elkaar. Je begrijpt elkaars humor en waar de ander vandaan komt. Veel vaker is het zo, dat jouw profiel niet overeen komt met dat van jouw collega, leidinggevende of zelfs je partner of je kind… Hoe ga je daar mee om? Kun je dan nog steeds de klik met elkaar maken, of wordt dan een enorme opgave?

Heel mooi is het om door middel van de DISC analyse, de kwaliteiten en sterke punten van elkaar te zien en te gaan waarderen! Hierdoor kun je als leidinggevende ook teams samenstellen die uit verschillende kleuren bestaan. DISC geeft elke leider een effectief middel in handen. Er zal dan een enorme vooruitgang geboekt worden als team. Bovendien groeit het respect voor elkaar en zullen conflict situaties eerder opgelost wordt.

Meer weten over kleurige teams?

Mirjam Suijdendorp houdt zich bezig met management, leiderschap en daarbij onmisbaar; een goede communicatie. Zowel in werk als privé zijn dit steeds terugkerende items. Na haar studie heeft ze haar kennis aangevuld met NIMA B. Ze is gecertificeerd DISC trainer en coach. Ze heeft haar eigen bedrijf: SvP Partners. Regelmatig volgt ze trainingen van o.a. John C. Maxwell, George Zalucki, Dani Johnson en ze heeft een intensieve coaching gevolgd bij haar mentor Arjan Koopmans. Ze laat zich graag inspireren door T. Harv Eker, Robert Kiyosaki, Nick Vujicic, Oprah Winfrey en schrijft momenteel aan haar boek “Vrouw van Goud” waarbij ze allerlei bijzondere vrouwen interviewt over leiderschap (o.a. Neelie Kroes, Vivienne van Eijkelenborg en diverse ‘gouden’ sporters).

Kies voor kleur in alles wat je doet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here