Komen je hersenen nog niet op gang? Ga even wandelen!

0
525

Wandelen wordt zwaar onderschat. Een internist legde me ooit uit dat het de natuurlijke massage is van je darmen en dus beter werkt dan een laxeermiddel. Daarnaast is lopen een uitskende boost voor je hersenen. Prettig om even te weten op deze maandag, wanneer alles weer op topniveau moet functioneren.

Elke keer wanneer je voeten de grond raken, krijgt je lichaamsslagader een stimulans en daarom is het beter nog dan fietsen, zeggen onderzoekers van de University of New Mexico. Het bloed wordt zo sneller naar de hersenen getransporteerd. Zelfs een wandeling van 3 tot 5 minuten helpt al om je scherper te houden. Ook verlaagt het de risico’s op beroertes en dementie.

Wandelen is rustig lopen met een tempo van zo’n 5 km per uur. Je hoeft dus niet aan het nordic walking te gaan voor het effect. Te voet boodschappen doen, de auto wat verder weg parkeerden, de lift links laten liggen: alle kleine beetjes helpen. Een hond is geweldige wandelgenoot en stimulans. Vergeet ook niet je kinderen mee ‘op stap’ te nemen. Fysiotherapeuten zijn al een campagne begonnen. Kinderen worden teveel gehaald met (bak)fiets of auto en opgetild, terwijl voor de ontwikkeling van hun ‘onderdanen’ de oerbeweging van de mens noodzakelijk is.

10.000 stappen per dag voor een volwassen klinkt veel, maar is de richtlijn. Een gemiddelde persoon met een zittend beroep zet 6000 stappen per dag. Die 4000 erbij bereik je al met een half uur wandelen per dag. Toch haalt 42% van de westerse bevolking deze norm niet.

PS: voordat er boze reacties volgen: de foto boven is een (flauw) geintje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here