Liane Engeman: de vrouwelijke Max Verstappen uit de jaren ’60

0
1204

Er was tot afgelopen week niet eens een Wikipedia-pagina over haar en veel mensen hebben ook nog nooit van haar gehoord. Maar wel van de mannen tegen wie ze racete. En dan speelde ze ook nog eens de stand in van Bondgirl Ursula Andress. We hebben het over Liane Engeman.

Door toeval leert ze in de jaren ’60 coureur Rob Slotemaker kennen. Hij neemt haar mee naar zijn slipschool in Zandvoort. Al snel blijkt dat Liane een geboren talent is.

Ze wint in 1965 haar eerste race op Zandvoort. Ze verslaat de mannen in de Formule V-klasse. Daarna trekt ze naar Engeland. Daar deed ze 30 races in een jaar, zich staande houden in het mannebstion.

Ze werkte ondertussen wel mee aan de commerciële kant rondom haar verschijning. Zo verscheen ze in reclames, liet ze zich fotograferen in bikini én was ze een stand-in voor Ursula Andress in de James Bond-film Casino Royal.

Op het moment dat Engeman onderhandelde over een debuut in de koningsklasse, de Formule 1, raakte ze zwanger. Dus moest ze stoppen. Gelukkig maakte ‘Andere Tijden Sport’ een mooi portret over en met Liane Engeman, inmiddels 70 jaar oud. Vanavond, 4 juni 2017, om 22:15 uur op NPO1.

Herstory:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here