Meisjes van 6 hebben zich al aan laten praten dat jongens slimmer zijn

0
598

Al jaren presteren meisjes beter op de basisschool, de middelbare school en ook in het HBO en universitair onderwijs. En toch hebben meisjes van 6 jaar zich ergens al aan laten praten dat jongens slimmer zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten Princeton, New York en Illinois onder 400 kinderen. Die moesten een verhaal lezen over iemand die ‘heel erg intelligent’ is. Daarna moesten ze vertellen over wie het verhaal zou gaan. Ze konden daarbij kiezen uit foto’s van 2 mannen en 2 vrouwen. Op 5-jarige leeftijd kozen jongens voor een man, meisjes voor een vrouw. Maar dat veranderde toen de kinderen 6 waren. Ook meisjes begonnen nu vaker voor een man te kiezen.

Daarna deden ze een spelletje waarvoor je ‘heel slim’ moest zijn en eentje waar je ‘heel hard je best voor moet doen’. Meisjes vonden het 2e spelletje even leuk als de jongens, maar het eerste vonden ze veel minder leuk.

“Het blijkt dat jonge kinderen worden blootgesteld aan het culturele stereotype dat intelligentie eerder een mannelijke dan een vrouwelijke kwaliteit zou zijn”, aldus professor Andrei Cimpian bij de BBC. “Het is ontmoedigend om te zien dat deze ideeën al op vroege leeftijd bij kinderen naar boven komen. Dan realiseer je je dat het nog een hele strijd zal worden om meisjes op andere gedachten te brengen”, aldus de professor.

Mede-onderzoeker Dr. Lin Bian adviseert ouders en leraren om de nadruk te leggen op het belang van hard werken. Uit het onderzoek zou blijken dat meisjes erg gevoelig zijn voor de boodschappen die gaan over ‘hard werken’ en dat ze daardoor net zo geïnteresseerd zijn om het spel te spelen als de jongens. “Daarom is het erg belangrijk om bij jonge meisjes de nadruk te leggen op het feit dat hard werken leidt tot succes”, aldus Bian.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here