Vrouwen rijden gemiddeld minder schade aan hun auto dan mannen

0
497

Vrouwen en mannen melden gemiddeld even vaak schade aan hun auto. Die laatsten zijn echter wel 14% duurder uit. De meeste ongelukjes zitten zowel letterlijk als figuurlijk in de kleine hoekjes. Ze ontstaan tijdens de ‘bijzondere verrichtingen’. Ook ruitschade wordt relatief vaak geclaimd, blijkt uit een analyse van vergelijkingswebsite hoyhoy.nl.

Gemiddeld genomen zitten mannen op een totaal van €2370,- en vrouwen op €2075,- Volgens Jolanda van Es, woordvoerder van hoyhoy.nl, wordt hiermee een stereotype ontkracht. “Veel mensen denken dat vrouwen meer schade rijden, maar dat kunnen wij niet bevestigen. Het verschil in het aantal claims is minimaal.”

De top 5 van meest geclaimde schades heeft bij beide geslachten dezelfde volgorde, maar in de percentages zijn wel een aantal verschillen te zien. Zo hebben mannen naar verhouding vaker een kop-staartbotsing en claimen vrouwen sneller ruitschade.

Voor vrijwel alle leeftijdscategorieën geldt dat gemiddeld meer mannen dan vrouwen fatale ongelukken, blijkt uit aanvullende gecombineerde data van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). In de meest recent gemeten periode, van 2011 tot en met 2015, overleden er per miljard gereden kilometers gemiddeld 1,9 mannen, en 1,1 vrouwen. Wat ook valt af te lezen uit de data is dat het verkeer een stuk veiliger is geworden. Elke periode nam het aantal dodelijke slachtoffers namelijk af.

Ondanks dit alles, hanteren autoverzekeraars dezelfde premies voor mannen als vrouwen. “Logisch”, aldus van Es. “Discriminatie op basis van geslacht is wettelijk niet toegestaan. Overigens zien we wel verschillen in de premies per leeftijdsgroep. Jongeren tot 24 en ouderen vanaf 75 betalen naar verhouding flink meer premie, doordat zij een hoger risicoprofiel hebben dan de middengroep.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here