Wat mij betreft mag de Vrouw in de Media Award nu al naar Beatrice de Graaf

0
393

Zelden een man of vrouw zo helder, gestructureerd en levendig over zijn / haar specialiteit horen praten als gisteravond bij DWDD. Terrorisme-expert Beatrice de Graaf was daar om antwoord te geven op de vraag hoe het nu verder met IS gaat, nu het kalifaat grotendeels ontmanteld is. Maar aan de andere kant: hoe het nu zit met de aanslagpleger in Manhattan deze week, die beweert in opdracht van datzelfde IS gehandeld te hebben.

IS vormt zich nu, zonder het grote grondgebied, meer om tot een “spirituele, religieuze, ideologische organisatie”. Beatrice omschrijft de drang van mensen om zich bij de beweging aan te sluiten als een “verlangen naar radicale verlossing”. Kort samengevat: “Als je je aansluit, word je verlost van je zonden.”

Dat verlangen zal blijven. Beatrice: “Als we denken dat we er vanaf zijn omdat het kalifaat weg is, hebben we het mis.” Het zijn niet alleen de mensen die terugkeren uit het kalifaat die we moeten vrezen, maar juist de mensen die in eigen land radicaliseren.”

Verder speelt angst een belangrijke rol, zegt Beatrice. “Het verhaal van radicale verlossing wordt daardoor gevoed. Het werkt, omdat het idee dat iemand zich voor zijn god wil doden in onze cultuur extreem onbegrijpelijk en eng is. Dat werkt bij ons als een rode lap op een stier.” Het is belangrijk over dit onderwerp te blijven praten.

Beatrice de Graaf studeerde Geschiedenis en Duits aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Bonn. In december 2004 promoveerde ze op ehaar proefschrift over de relatie tussen de DDR, de vredesbeweging en de Nederlandse kerken, waarvoor ze de Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs ontving. Daarna werkte ze in Utrecht als universitair docent. In 2007 stapte ze over naar de Universiteit Leiden, waar zij medeoprichter was van het Centre for Terrorism and Counterterrorism (CTC), verbonden aan de Campus Den Haag. In 2012 werd ze daar benoemd tot hoogleraar ‘Conflict en veiligheid in historisch perspectief’. In februari 2014 ging zij terug naar de Utrechtse universiteit. Hier bekleedt zij de leerstoel ‘History of International Relations & Global Governance. Haar overkoepelende onderzoeksthema is de geschiedenis van veiligheid en (contra-)terrorisme vanaf de 19e eeuw.

Haar meest recente boek is ‘Heilige Strijd’, een essay waarin ze haar theologische visie geeft op geweld, het kwaad en onze veiligheid. Aan de hand van Augustinus’ theologie over de mens, diens gebrokenheid en Gods genade, is het een verfrissende kijk op het hedendaags debat over veiligheid. Vanuit haar geloof hierin mag de kerk het kwaad bestrijden.

Van dit thema heeft ze dus van alle kanten kaas gegeten én: ze kan dat helder en gedecideerd uitleggen. Dat vind ik niet alleen, maar heel veel kijkers ook. Op Twitter wordt ze uitgebreid geprezen. En terecht, zo vindt ondergetekende. Hoewel er natuurlijk ook kritiek is, al was het alleen maar vanwege het feit dat ze lid is van de Christen Unie. Maar dat is wel een hele gemakkelijke: christenen bashen, omdat moslims bashen te riskant is.

Daarom hieronder het bewuste fragment. Ter lering van het onderwerp IS en terrorisme, maar ook ter lering hoe je als een thema-deskundige belangrijke informatie over het voetlicht brengt. Ik nomineer haar bij deze voor de volgende Vrouw in de Media Award!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here