Debby Mureau: hoe krijg je als spreker de X-factor?

0
314

Charisma is een erg groot woord. We zijn niet elke dag stralend bijzonder. En ‘jezelf’ zijn is ook al zo’n woord; dat is vooral elke dag verschillend. Omdat je de ene dag nou eenmaal anders in je vel zit dan de andere. Onze hormonen spelen een rol en niet te vergeten onze omgeving en omstandigheden. Kortom; charismatisch is nogal onbereikbaar, zo lijkt het.

En toch ben jij het al….wanneer jij ontspannen en enthousiast met vrienden praat over wat jou bezighoudt. En wanneer jij heel geïnteresseerd bent in de ander en oprecht en betrokken iets vertelt over wat jou raakt.

Dan ben je op je mooiste. Heel authentiek (want er is er echt maar één zoals jij) en je bent dan niet bezig met ‘wat vinden ze van mij’. En daar zit wel de grootste ‘crux’. Mensen met charisma zijn niet bezig met wat anderen van hen vinden. Ze vertellen vol passie en betrokkenheid over een onderwerp dat enorm belangrijk is voor veel mensen. Ze zijn in het hier-en-nu met een duidelijke visie op de toekomst. Charisma heeft dus alles te maken met je ontspanning, visie, sociale vaardigheden en communicatieve vaardigheden. Dat is ook de boodschap van onderzoekers die ‘charismatische mensen’ bestudeerden.

5 geheimen die jouw charisma een ‘boost’ geven:

  • Ontspan, ontspan, ontspan. Adem in en uit vóór je je verhaal vertelt. Wees helemaal op de plek waar je bent. 
Wees aanwezig.
  • Maak contact met de ander (en). Kijk. Luister. Reageer. Voel. En wees je bewust van alles wat je ziet, hoort, voelt. Open je borst (hart), je ogen, je mond als je praat. 
Wees openhartig.
  • Communiceer je visie. Vertel over wat je raakt, wat je voelt als jouw missie in je werk. Vertel over je ‘why’. 
Wees gepassioneerd.
  • Vraag naar de ‘why’ van de ander, luister, laat merken dat de ander belangrijk is. Wees attent en alert.
  • Stop met je onzekerheid voeden door te zeggen wat je niet kunt en waar je niet goed in bent. 
Wees niet langer verlegen. Dan ben je eigenlijk vooral veel met jezelf bezig. Richt je op de ander. Zie mogelijkheden, draai negativiteit om in positieve actie. Een klacht is een wens. Doe er iets mee en kijk wat het effect is. DURF! 
Wees blij met wat jij op deze wereld voor de ander kunt betekenen.

 

Debby Mureau, Supervrouwentrainer ‘Jouw Stem’, professioneel voice-over en eigenaresse van Ad-Voice Stemcoaching.

Debby werkt meer dan 25 jaar als stem-presentatie-communicatiecoach en paramedicus binnen de mediawereld en het bedrijfsleven. Zij heeft het zich eigen gemaakt om zowel analytisch als holistisch te kijken naar de mens achter de communicatie. Zij traint de stemmen van businessprofessionals, politici, mediaprofessionals en performers achter én op het podium. Zij is tevens auteur van het boek ‘Je stem als Krachtbron’

BewarenBewaren

BewarenBewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here